Pages

info untuk mu


Thursday, April 21, 2016

Atasi tandas / bilik air tersumbat

1. Jamban tersumbat

Mula jamban tersumbat, pening kepala rasa. Tidur malam pun tak lena. Nak-nak pulak kat rumah ni tetiba aku pulak jadi anak tunggal. Yang lain kerja, aku je la jadi suri rumah tak bertangga.

Orang zaman sekarang ni macam bese la, ada mende tak tau laju je google. Haha. Sama la macam aku.

Jamban tersumbat ni guna asid pencuci tandas. Alaa.. pergi je kedai hardware, tanya, ada tak asid untuk jamban tersumbat.

Tapi kemarin aku pergi kedai hardware mengundang strok haba betol. Camni ceritanya.. masuk je kedai tu ...

Aku: dik, ada asid untuk jamban tersumbat tak ?
Diknon: nak yang cecair ke serbuk?
Aku: tak kisah mana-mana.
Diknon: takde. Dah habis.

Perasaan dia macam 'dik, ada tak pape asid? Meh akak nak sembur kat awak sikit'. Perasaan je la, nanti kang tak pepasai tangan aku bergari.

Next, aku cari kat kedai lain. Jumpa yang botol. Harga rm20.00. Aku tak sempat snap botol tu. Aku dah buang botol tu.

Cara guna :
- tuang separuh dalam lubang tu. Oh ya, sebelum tu, kena tutup hidung dengan kain, paling afdhal letak minyak wangi, kalau tak mau seminggu trauma nak makan. Sebab bila tuang tu, bau *tak reti nak explain* kemainnnnn semerbak.... Series nak muntah.
- Paling penting pakai sarung tangan. Jari aku melecur sikit terkena asid tu pasal aku lupa pakai sarung tangan.
- tunggu 5 minit, curah air panas. Aku curah lebih kurang 6 jag.

Tapi time tu aku macam give up jugak la pasal air macam turun tak lancar. Last jag tu, aku guna pelocok. Aku pam toilet tu, lepas tu terus lancar. Bereh dah kerja satu.

** oh ya, kalau rasa macam tak nak memori kau dengan jamban tu mengganggu, jangan guna jag yang korang selalu minum. Hahahaha..

Kerja kedua pulak....

2. Bilik air tersumbat.

Aku guna cara yang sama jugak. Curah asid tu. Tapi takde kesan. Tak tahu pulak kenapa.

Cara yang lagi satu tu guna mop. Tapi rumah aku mop tu lagi besar dari lubang. So aku guna gumpal-gumpal kain, tolak dengan kayu.

Memang berkesan, tapi air tak berapa lancar. Yang ni aku tak tahu la kenapa. Pasalnya aku ada hal lain, aku terpaksa sambung hari lain. Esok kot baru sambung.

Pesanan dari penaja:
Masa proses cuci tu, kena pakai sarung tangan. Penting sangat. Aku ni bukan penggeli. So aku memang tak pakai sarung tangan pun masa cuci bilik air. Aku pakai masa nak curah asid je. Pastu tak lama tu tapak tangan aku jadi gatal-gatal. Sebab macam-macam aku pegang. Adeii.. tak kisah la penggeli ke tak, yang penting pakai sarung tangan. Okehh!

Saturday, April 9, 2016

Paling tak suka

Sebenarnya...
Aku paling tak suka orang cakap pasal mata aku.
Tak kisah la cakap pasal apa sekali pun.
Kalau melibatkan mata, aku betul-betul tak suka.

Sebab...
Aku pernah dibuli pasal mata aku.
So mende tu sangat terkesan untuk diri aku.

Friday, April 8, 2016

Kutu babi oh kutu babi

Malam tadi la ni punya hal.
Aku rasa macam ada something kat celah jari kaki. Aku ingat luka sebab rasa macam pedih je. Aku ni clumsy sikit. Aku ingat luka pasal semalam aku ada terlanggar almari. Kemarin pulak aku tersepak batu-bata.

Pastu macam pelik je bila sentuh dengan jari macam pedih semacam. Aku pun suluh kat situ. Rupa-rupanya kutu babi tu menginap kat situ.

Aku rasa kena kutu babi tu semalam. Semalam aku terjumpa telur cicak. Then aku bawak telur tu kat belakang rumah, kat tempat bakar sampah. Masa kecik-kecik dulu, kalau aku terjumpa telur cicak, aku suka pecahkan. Pasal nak tengok baby cicak dalam tu besar mana dah. So semalam aku buat perangai cam kecik-kecik dulu. Hahaha.

Maybe dari situ kutu babi tu hinggap. Belakang rumah aku tu macam hutan sikit. Ada ladang kelapa sawit. Biasa la kampung. Memang camtu.

Masa nak pisahkan kutu babi tu dari daging aku, mak aii.. perit gila. Macam nak nangis pun ado. Harap je kecik, kudrat macam lori balak.

Haishh.. kutu babi ni. Kat aku jugak ko pilih ek.

 

Template by BloggerCandy.com