Pages

info untuk mu


Wednesday, October 19, 2016

Perasaannya macam kena pilih sama ada nak terjun bangunan doploh tingkat ke nak terjun ke dalam sungai sedangkan kau tak pandai berenang. Fuhhh.. Terseksa jiwa dan raga

Sunday, September 25, 2016

Pokok kelapa sawit sebatang

Kampung aku ke pekan biasanya akan ambil masa 15 minit kalau jenis drive 60 km/j. Dan ke pekan tu jugak ada lebih kurang 7 ke 8 camtu lokasi yang selalunya eksiden. Macam-macam eksiden pernah jadi. Ada yang terus sampai cedera parah, ada yang meninggal, ada biasa, ada yang kereta terbakar.

Tempat paling lejen bila eksiden memang selalu jadi buah mulut orang adalah namanya pokok kelapa sawit sebatang. Kat situ selalunya eksiden teruk-teruk.

Tapi, percaya atau tak, sebenarnya sampai sekarang aku tak tahu kat mana lokasi tepat pokok kelapa sawit sebatang tu. Aku tahu kat mana tempat selalunya eksiden sebab aku banyak kali nampak eksiden, tapi eksiden secara live tak pernah lagi.

Bila orang cerita ada eksiden kat kelapa sawit sebatang, aku tak pernah tanya kat mana sebenarnya tempatnya. Sebab kalau boleh aku memang tak nak tahu. Tempat selalu eksiden kot, nanti benda tu selalu main dalam kepala bila lalu area situ. Hehe. So aku just pura-pura tahu je bila orang bercerita.

Lokasi tu kan pokok kelapa sawit ada sebatang je, kenapa tak tahu? Kalau tu soalan nak tanya, sebenarnya kiri kanan jalan memang penuh dengan kelapa sawit. So memang tak tahu kat mana yang ada sebatang je pokok. Dan aku just pilih tak nak cari kat mana adanya sebatang je pokok kelapa sawit.

Tuesday, September 6, 2016

7 years dan aku

Pernah dengar tak lagu Lukas Graham. Ni nama artis tau, bukan nama gigi korang yang paling besar tu.

Tajuk lagu dia 7 years. Ada la lirik dia berbunyi 'Once I was seven years old, my mama told me, Go make yourself some friends or you'll be lonely'.

Masa aku umur tujuh tahun, aku tak ingat apa yang mak ayah aku pesan kat aku. Tapi masa umur tujuh tahun, pesanan ayah yang paling aku ingat. Pesanan tu bukan untuk aku, tapi untuk cikgu aku. Dia cakap "cikgu, kalau anak saya ni nakal, tolong rotan dia ye". Ada la beberapa kali aku pernah kena rotan. Haha.. Nampaknya cikgu aku memang dia betul-betul pegang janji.

Tu pesanan ayah yang zaman dulu-dulu. Pesanan ayah zaman sekarang untuk anak dia "kalau cikgu rotan, bagitau papa. Meh sini papa rotan dia balik".

Saturday, September 3, 2016

Kemalangan aku

Satu hari tu, aku pergi kenduri. Kereta memang banyak. Parking pulak kiri kanan. Time tu aku dengan member aku. Ety namanya.

Kisahnya bermula, aku nak balik. Disebabkan rumah kenduri tu berbukit dan kereta yang aku drive tu manual, amat jadi satu kesusahan yang amat sangat untuk aku.

Masa aku nak naik bukit tu, yang penting hati-hati. Nanti kang tersagat pulak kereta orang. Dengan jalan yg sempit gila, tambah lagi kereta parking kiri kanan jalan, ada la satu malaun yang naik motor dia nak jugak mencelah kat sebelah aku. Tapi dia nak turun bawah.

Disebabkan jalan sempit, sanggup pulak dia nak mencelah, tak nak langsung dia bagi aku lalu. Dia pun terpaksa turunkan kaki jugak, maklumlah, motor perlahan nak mencelah, tak boleh imbang.

Aku ni geram pun ada jugak. Aku mana boleh berhenti dalam keadaan bukit camtu, kereta aku ni manual, nak seimbangkan clutch dengan gear satu, penat wooo..

Aku pun jalan tapi perlahan. Aku tak berhenti untuk mengalah dengan malaun bawak motor tu. Sekali tu "kaki koi.. Kaki koi," jerit malaun tu dalam loghat Temerloh. Aku dah terlenyek kaki dia. Maksud aku terlenyek part kaki separas kuku kaki dia.

So aku pun minta maaf degan muka paling kesian.

Lepas aku dapat boloskan kereta dari tempat sempit tu, aku dengan Ety gelak tak hingat dunia. Aku tak tau nak rasa kelakar ke kesian ke marah ke nak padan muka ke. Yang mampu gelak je...

Tapi kalau aku dengan Ety cerita balik pasal hari tu, memang kitorang gelak gila-gila.

Monday, July 18, 2016

Sepasang selipar abang

Cerita ni berlaku beberapa tahun lepas. Aku tak ingat dah berapa tahun berlalu.

Hari itu kitorang hantar emak ke klinik di Mentakab. Abang yang drive.

Sampai je klinik, aku hantar emak masuk dalam. Kalau pergi klinik, satu benda yang pasti, mesti lama kau bertapa dalam tu. So abang pun decide tidur dalam kereta.

Lepas habis tu, kitorang pergi ke pasaraya di Temerloh, nak beli barang dapur pulak. Sesampai je, abang dah siap parking, matikan enjin, selipar dia tak jumpa dalam kereta. Puas cari. Entah mana.

Tak lama lepas tu, abang sengih malu-malu, dia start enjin, dia keluar parking. Tapi dia tak cakap apa. Masa tu aku dengan emak paham dah. Masa tu aku gelak macam orag gila. Emak lagi la, dah sampai balik rumah dia gelak tak berhenti.

Sebenarnya abang tertinggal selipar dia depan klinik tadi. Sebelum dia tidur, dia tanggalkan selipar kat luar kereta. Alaa.. macam kau tanggal selipar nak masuk rumah. Apa punya tebiat entah tanggal selipar kat luar kereta. Apadaa..

Sekian.

Wednesday, July 6, 2016

Happy eid for dad

Selamat hari raya ayah.
Sedang-sedang camni bese ayah tengah buat rendang daging.
Rindu nak rasa masakan ayah.
Ayah tau tak angah buat kuih raya tiap tahun.
Ayah tak pernah lagi rasa kuih raya angah.
Kalau ayah ada mesti angah lagi seronok buat kuih raya.
Miss u.
Maaf zahir batin.
Love u.
Muahhh...

Thursday, June 23, 2016

Selamat pengantin baru Tiya & Mirul

Sebenarnya dah lama aku nak pos.

Tiya n mirul,
moga bahagia sokmo
Moga korang diberkati Allah
Moga dimurahkan rezeki

Sunday, May 29, 2016

Selamat pengantin baru Aimi Shafika

untuk Aimi & Naim ..
Moga bahagia
Awak cantik sangat Aimi
Moga dimurahkan rezeki
May Allah bless u.
Muahhhhhh ...
^-^

Thursday, April 21, 2016

Atasi tandas / bilik air tersumbat

1. Jamban tersumbat

Mula jamban tersumbat, pening kepala rasa. Tidur malam pun tak lena. Nak-nak pulak kat rumah ni tetiba aku pulak jadi anak tunggal. Yang lain kerja, aku je la jadi suri rumah tak bertangga.

Orang zaman sekarang ni macam bese la, ada mende tak tau laju je google. Haha. Sama la macam aku.

Jamban tersumbat ni guna asid pencuci tandas. Alaa.. pergi je kedai hardware, tanya, ada tak asid untuk jamban tersumbat.

Tapi kemarin aku pergi kedai hardware mengundang strok haba betol. Camni ceritanya.. masuk je kedai tu ...

Aku: dik, ada asid untuk jamban tersumbat tak ?
Diknon: nak yang cecair ke serbuk?
Aku: tak kisah mana-mana.
Diknon: takde. Dah habis.

Perasaan dia macam 'dik, ada tak pape asid? Meh akak nak sembur kat awak sikit'. Perasaan je la, nanti kang tak pepasai tangan aku bergari.

Next, aku cari kat kedai lain. Jumpa yang botol. Harga rm20.00. Aku tak sempat snap botol tu. Aku dah buang botol tu.

Cara guna :
- tuang separuh dalam lubang tu. Oh ya, sebelum tu, kena tutup hidung dengan kain, paling afdhal letak minyak wangi, kalau tak mau seminggu trauma nak makan. Sebab bila tuang tu, bau *tak reti nak explain* kemainnnnn semerbak.... Series nak muntah.
- Paling penting pakai sarung tangan. Jari aku melecur sikit terkena asid tu pasal aku lupa pakai sarung tangan.
- tunggu 5 minit, curah air panas. Aku curah lebih kurang 6 jag.

Tapi time tu aku macam give up jugak la pasal air macam turun tak lancar. Last jag tu, aku guna pelocok. Aku pam toilet tu, lepas tu terus lancar. Bereh dah kerja satu.

** oh ya, kalau rasa macam tak nak memori kau dengan jamban tu mengganggu, jangan guna jag yang korang selalu minum. Hahahaha..

Kerja kedua pulak....

2. Bilik air tersumbat.

Aku guna cara yang sama jugak. Curah asid tu. Tapi takde kesan. Tak tahu pulak kenapa.

Cara yang lagi satu tu guna mop. Tapi rumah aku mop tu lagi besar dari lubang. So aku guna gumpal-gumpal kain, tolak dengan kayu.

Memang berkesan, tapi air tak berapa lancar. Yang ni aku tak tahu la kenapa. Pasalnya aku ada hal lain, aku terpaksa sambung hari lain. Esok kot baru sambung.

Pesanan dari penaja:
Masa proses cuci tu, kena pakai sarung tangan. Penting sangat. Aku ni bukan penggeli. So aku memang tak pakai sarung tangan pun masa cuci bilik air. Aku pakai masa nak curah asid je. Pastu tak lama tu tapak tangan aku jadi gatal-gatal. Sebab macam-macam aku pegang. Adeii.. tak kisah la penggeli ke tak, yang penting pakai sarung tangan. Okehh!

Saturday, April 9, 2016

Paling tak suka

Sebenarnya...
Aku paling tak suka orang cakap pasal mata aku.
Tak kisah la cakap pasal apa sekali pun.
Kalau melibatkan mata, aku betul-betul tak suka.

Sebab...
Aku pernah dibuli pasal mata aku.
So mende tu sangat terkesan untuk diri aku.

Friday, April 8, 2016

Kutu babi oh kutu babi

Malam tadi la ni punya hal.
Aku rasa macam ada something kat celah jari kaki. Aku ingat luka sebab rasa macam pedih je. Aku ni clumsy sikit. Aku ingat luka pasal semalam aku ada terlanggar almari. Kemarin pulak aku tersepak batu-bata.

Pastu macam pelik je bila sentuh dengan jari macam pedih semacam. Aku pun suluh kat situ. Rupa-rupanya kutu babi tu menginap kat situ.

Aku rasa kena kutu babi tu semalam. Semalam aku terjumpa telur cicak. Then aku bawak telur tu kat belakang rumah, kat tempat bakar sampah. Masa kecik-kecik dulu, kalau aku terjumpa telur cicak, aku suka pecahkan. Pasal nak tengok baby cicak dalam tu besar mana dah. So semalam aku buat perangai cam kecik-kecik dulu. Hahaha.

Maybe dari situ kutu babi tu hinggap. Belakang rumah aku tu macam hutan sikit. Ada ladang kelapa sawit. Biasa la kampung. Memang camtu.

Masa nak pisahkan kutu babi tu dari daging aku, mak aii.. perit gila. Macam nak nangis pun ado. Harap je kecik, kudrat macam lori balak.

Haishh.. kutu babi ni. Kat aku jugak ko pilih ek.

Sunday, March 27, 2016

Aku rasa

Aku ni jahat sangat
Nak buat ape ni ?
Tak tau nak cari sape..

Monday, February 22, 2016

Aku

Banyak perkara berlaku
Banyak orang aku jumpa
Jadi banyak la ragam
Banyak belajar dari apa berlaku
Setelah jauh berjalanan
Moga semuanya OK

Insya ALLAH

 

Template by BloggerCandy.com