Pages

info untuk mu


Friday, September 5, 2014

buli dan penyelesaian

kalau cikgu suruh kami buat karangan buli dan jalan penyelesaiannya, aku pun boleh buat. dapat markah A pulak tu. tapi tak tahu sejauh mana kes buli dapat selesai.

kita ambil contoh Amanda Todd, kena buli dan berakhir dengan kematian. dia bunuh diri. kes ni memang agak femes la. penyelesaiaannya? kes buli ada lagi tak?

yup, masih ada sampai sekarang.

kalau orang duk bercerita zaman sekolah rendah, zaman tu aku paling tak nak ingat.

masa zaman paling pahit kelat payau tu, aku dipanggil nama yang sangat menghina aku. kalau orang tanya, nama apa dorang bagi? aku tak tahu la, sampai saat ni aku sendiri tak sanggup nak sebut dari mulut aku sendiri. kawan yang boleh dianggap kawan time tu boleh bilang dengan tangan sebelah je. aku memang tak ramai kawan rapat dan aku sendiri pun memang tak cuba untuk beramah mesra.

aku bukan apa, cuma bagi aku, lelaki perempuan semua sama. mengejek aku. tarik tudung. pulau aku. bayangkanlah, time dorang sakan seronok berborak, berkongsi barang mainan ape entah, aku tak dibenarkan langsung join dorang.



dorang memang takde buli aku belasah ke, ape ke, cuma cara camtu macam buli mental. makan dalam wooo..

cikgu aku tak perasan mende yang jadi kat aku. mak ayah aku langsung tak tahu apa jadi kat aku. aku tak salahkan dorang sebab aku pun tak pernah cerita kat dorang. tapi bagi aku, aku ok je sebab aku tak seronok kat sekolah, tapi aku happy kat rumah. aku sendiri pun tak pernah mengadu tak nak pergi sekolah jugak sebab aku still ada kawan lain walaupun sikit. cuma mental kena kuat walaupun terpaksa tahan mata hari-hari sebab nak nangis je. budak-budak yang ejek aku tu? entah la.

apa bermain dalam kepala korang??
- kat sekolah cikgu tak didik disiplin murid-murid betul-betul ke?
- emak ayah tak jaga anak ke?
- budak-budak ni memang tak reti nak hormat kawan sendiri
ke macam-macam la...

berhentilah nak salahkan orang lain. sampai bila-bila pun tak selesai




stand up! speak up!
kalau korang sendiri dalam situasi kena buli, korang mampu nak stand up, speak up?
sejujurnya bagi aku, aku sendiri tak mampu. aku just, let it gooo.. let it go. cepat la zaman sekolah ni berakhir. 

TAPIII..
kalau korang ada dalam golongan yang dibuli, korang nak buat apa? lapor pada cikgu? bagitau mak ayah? diamkan aje? terjun bangunan??

aku masa tu, aku memang diamkan aje. tapi sebenarnya tak elok jugak. naik je sekolah menengah, aku cuma bina kekuatan dari dalam diri sendiri. aku ada mak ayah yang ambil berat pasal aku, aku ada kawan rapat walaupun tak ramai masa tu dan paling penting, the only hope.. ALLAH. yang ni jangan sesekali lupa.

sejujurnya, sampai besar ni pun, aku still ada perasaan takut nak join grup. ada masa aku join jugak, tapi jangan tanya kenapa aku banyak diam pulak. sebab ada masa aku ada perasaan rasa rendah diri teramat sangat. tapi sampai bila nak menegatifkan diri sendiri? memang perangai pendiam aku still ada lagi, tapi negatif-negatif, jangan tolak tepi, sebab ada kat tepi korang lagi kan? korang buang jauh-jauh.

aku cuma ignore semua tu. aku buat apa yang aku suka. apa-apa aktiviti kat sekolah aku join sebab aku suka aktif-aktif. walaupun takde geng, aku pergi jugak sorang. yang penting aku happy walaupun aku tak reti nak cari kawan.

yang penting, aktifkan dirimu. jangan pikir negatif. jangan pikir masalah korang paling bermasalah. sebab bila korang pikir macam tu, korang menjadikan diri korang seorang yang pentingkan diri sendiri dan secara tak langsung korang dah mencipta diri seorang yang negatif.

aku tau yang aku tak layak pun nak memotivasikan diri orang lain, tapi cara ni lah aku motivasikan diri aku sendiri. korang ada cara sendiri, terpulang. cuma jangan merosakkan diri sendiri.
 

Template by BloggerCandy.com