Pages

info untuk mu


Friday, April 18, 2014

tekanan darah rendah vs. saya

erghh.. apa entah tajuk..

emak aku selalu la pergi tempat perubatan Islam. kalau aku ada kat rumah, memang rutin aku kena teman mak aku la. anak mithali. ehhh?? hiks

dah nama kan perubatan Islam, yang mengubatnya kita tak panggil doktor ye murid-murid, kita panggil ustaz. ade la satu hari tu dia check tekanan darah mak aku dan dia pun suruh aku check sekali. dan keputusannya..

TARAAA...
tekanan darah aku sangat rendah. ustaz tu siap cakap "ni kalau check kat klinik, kena tahan wad ni. rendah sangat tekanan darah".
aku pun macam.. yeke?? tapi aku tak pernah pengsan pun.

so, aku agak tak puas hati jugak la. tapi depan ustaz tu aku muka macam pasghah dan ghedho. tak boleh nak tunjuk memberontak sebab anak dia hensem.. ehhh.. takde kaitankan.. ok, nextt!!

so (berapa banyak so daa), aku pergi klinik sebab demam ke hape entah, tak ingat, aku cakap kat suster ngengsot, tu cerita hantu kan.. ermm.. aku cakap kat doktor "doktor, tolong check tekanan darah saya dengan check jenis darah saya sekali ye". doktor jawab, "ok, boleh. tapi check darah bukan kat sini ye.."

dan keputusannya, tekanan darah aku normal. haaa.. kan koi dah kabo, tekanen daroh koi molek (Temerloh version).

mak aku kerap jugak la pergi tempat perubatan Islam tu. maknanya, aku pun kerap jugak la pergi ke sana. kan anak mithali gitteww.. aku pun bagitau ustaz tu, "ustaz, the doctor told me that my blood pressure is normal". ok, speaking tu tipu. sebab English aku entah pape. blerghh...

ustaz tu pun check balik tekanan darah aku. dan TARAAA.. tekanan darah aku rendah. aku pun buat muka redho jugak la sebab... anak dia hensem.. tetttt!! betolll.. 10 markah!

semalam, aku pergi lagi klinik yang sama sebab aku demam. dah hari ke-3 tak kebah-kebah. bilik yang sama, posisi yang sama, cuma doktor lain dan mesin check tekanan darah tu aku tak pasti sama ke tak. doktor tu check tanpa permintaan aku.

dan TARAAA!!
tekanan darah aku memang rendah pun.
ok, ni aku memang pasghah dan ghedhoo..

so, BE POSITIVE!!
biar korang sakit pape pun, jangan set dalam fikiran korang sakit itu ini. semua tu mindset bak kata Prof. Dr. Muhaya. hahh?? ceramah yang mana beliau cakap?? korang baca la mana-mana buku beliau, memang beliau cakap macam tu. cuma apa yang aku sampaikan takde la sebijik sejibut macam beliau cakap tu. *terbelit lidoh koi*

No comments:

 

Template by BloggerCandy.com