Pages

info untuk mu


Sunday, March 30, 2014

29 Mac 2014

ni tarikh hari jadi kawan aku dan merangkap kepada tarikh hari bahagia dia.
nama panggilan Ejah yang aku rapat masa kitorang form 3. 

moga bahagia sampai ke syurga, Ejah & Man. 
moga umur diberkati Allah
moga jadi isteri yang solehah
Aminn~~



Gambar ni series sweet gileeee.. ^^

**sumber gambar 100% BUKAN DARI AKU.

Sunday, March 16, 2014

Tips Untuk Diet

Tips #1

bila kawan-kawan aku tanya, camne nak diet? aku just cerita apa yang buat dan makan. seumur hidup aku, masa aku tingkatan 4 je aku macam diet, macam laa. lebih kurang aku kawal cara makan. lepas dari tingkatan 5, aku TAK PERNAH DIET.

ni apa yang aku buat masa tingkatan 4. aku agak berisi time ni.
*aku minum banyak air kosong sebelum makan. ni untuk kita jadi cepat kenyang.
*jangan minum lepas makan. selalu aku ambik masa dalam sejam baru minum
*jangan baring lepas makan
*jangan makan lepas dari pukul 8 malam
*makan nasi jangan bertambah
*jangan mandi lepas makan
**kesannya: perut tak buncit.
umur aku area ni berat susah sikit nak turun, maintain je berat, tak naik, tak turun.

~apa yang aku buat berdasarkan apa yang aku baca kat surat khabar, buku-buku tapi yang pasti bukan internet.

Tips #2
tips ni sejujurnya aku tak tahu sejauh mana bagi kesan kat kesihatan. sape yang ragu-ragu boleh tanya pada yang pakar. aku amalkan cara pemakanan ni sebab terpaksa. erti kata lain TAK SENGAJA DAN TANPA SEDAR KAWAL PEMAKANAN..

ni cerita tahun lepas.
seingat aku, apa yang aku buat aku tak makan nasi sangat. kalau makan pun memang sikit sangat. dalam sehari mungkin sekali je aku makan nasi, atau aku memang tak sentuh. ni ikut tekak aku. makanan berat yang lain pun tak berapa nak sentuh. cara aku nak mengenyangkan perut, aku makan buah epal, apollo, apa makanan yang tak berat. yang selalu aku makan epal tu la. aku selalu makan Fuji epal merah.



dalam masa 3 bulan, berat aku turun mendadak. aku turun dalam 8 - 10 kg. cara makan aku tu, aku tak pernah ada masalah kesihatan. dan diulangi semula, AKU BUKAN DIET, CUMA TERPAKSA.

***ni aku share untuk sape-sape yang nak turunkan berat. untuk sihat ikut Tips #1, untuk hentam keromo tapi berkesan Tips #2.
 

Template by BloggerCandy.com