Pages

info untuk mu


Thursday, January 30, 2014

Islam dipandang serong ke?

pernah tak baca berita ni --> Yayasan Ikhlas sambut 74 orang saudara baru di Pitas, Sabah.
kita sebagai orang Islam pun cakap, makin bertambah saudara baru kita. baguslah.

pernah tak baca ni pulak? --> Kami diperdaya peluk Islam, dakwa penduduk kampung Kristian di pedalaman Sabah.
nak baca selanjutnya, tekan je kat link tajuk tu. biar aku pendekkan cerita, penduduk kampung di Pitas bagitau ada orang nak bagi bantuan kewangan. dorang kena pergi masjid dan kena sain borang dan mengucap. lepastu pihak yang uruskan tu cakap semua peduduk tu dah jadi orang Islam. so, penduduk kampung ni terasa ditipu dan dipaksa peluk Islam.

orang Islam pun akan cakap, tiada paksaan dalam peluk Islam. memang takde paksaan dalam peluk Islam pun. aku belajar time sekolah pun sama jugak. dalam Al-Quran pun ada sebut (Al-Baqarah, ayat 256).

tapi bila kes macam ni jadi, apa kata orang bukan Islam kat Islam. ni ada satu contoh aku terbaca, macam mana kalau orang masak sekawah babi buat gulai, pastu hidang kat orang Islam. tapi kita ni tak tau tu daging babi. dah siap makan baru tau tu sebenarnya daging babi. walaupun perkataan babi jadi makanan untuk sesetengah orang bila tengah marah etc.., tapi kalau daging babi, kita ni sensitip beno.

pernah tak tengok pasal cerita ni. ni dari twitter, aku retweet dari satu akaun yang memang agak Islamic. aku siap retweet sebab sedih cerita dorang post tu.

lepastu, elok pulak aku bukak kat Facebook, ada pasal hal ni pulak..


terpikir jugak, yang aku retweet tu cerita betol ke idok sedangkan akaun twitter tu memang tweet pasal dakwah-dakwah je. 

entah betul ke tidak cerita tu. tapi tak kisah la kan sebab kita memang sedia maklum budak-budak kat sana memang ramai yang hilang keluarga. #Pray4Syria tu pulak, jangan sekadar trending, berdoa jugak dalam solat, dalam hati, dalam apa-apa keadaan je la.

aku ada tengok hal ni kat Facebook dari 9gag. siapa yang tak tau, 9gag ni laman sosial antarabangsa yang femes

dekat Malaysia coca cola ni siap iklan masa bulan ramadhan. dekat Indonesia pun ada jugak kalau aku tak silap. tapi tak tau pulak coke kat sini memang halal ke kan.. tapi pada yang pengumpul tin coke seluruh dunia tu, hati-hati je la. tapi kesahihan cerita ni, hanya Allah je yang tau sebab hal ni memang tersebar satu dunia.

paling sedih kat Malaysia negara Islam ni bila ada segelintir orang Islam sendiri kutuk ulama. sedih sangat-sangat. kawan aku dari agama kristian pun masih lagi hormat dengan ulama kita. bila jadi macam ni, macam terkilan jugak la.

apa yang terjadi ni adakah kita akan dipandang serong? harap masih lagi ada yang paham tentang Islam. apa yang terjadi ni hanya segelintir pihak je yang terlibat. harap jangan ada yang diskriminasikan agama Islam.

4 comments:

Ahmad Zaki said...

Bila manusia bertuhankan harta, memang diorang akan kutuk ulama. Cakap hudud tak releven dah, tapi tahukah mereka, yang mencipta hudud bukan ulama, tapi Allah S.W.T. Adakah Allah bagi masa untuk hudud tu terhapus? Terima kasih atas perkongsiaan ini.

ZH Blogger

AyuInsYiraH said...

salam...ayu blogwalking sini... ada masa nanti sudi2kan lah join segmen ayu ye...

http://www.ayuinsyirah.my/2014/01/segmen-blogwalking-cny-bersama.html

Jimah (argon) said...

zaki: sama2.. hehe

Jimah (argon) said...

ayu: Insya Allah, nnti saya join

 

Template by BloggerCandy.com