Pages

info untuk mu


Thursday, January 30, 2014

Islam dipandang serong ke?

pernah tak baca berita ni --> Yayasan Ikhlas sambut 74 orang saudara baru di Pitas, Sabah.
kita sebagai orang Islam pun cakap, makin bertambah saudara baru kita. baguslah.

pernah tak baca ni pulak? --> Kami diperdaya peluk Islam, dakwa penduduk kampung Kristian di pedalaman Sabah.
nak baca selanjutnya, tekan je kat link tajuk tu. biar aku pendekkan cerita, penduduk kampung di Pitas bagitau ada orang nak bagi bantuan kewangan. dorang kena pergi masjid dan kena sain borang dan mengucap. lepastu pihak yang uruskan tu cakap semua peduduk tu dah jadi orang Islam. so, penduduk kampung ni terasa ditipu dan dipaksa peluk Islam.

orang Islam pun akan cakap, tiada paksaan dalam peluk Islam. memang takde paksaan dalam peluk Islam pun. aku belajar time sekolah pun sama jugak. dalam Al-Quran pun ada sebut (Al-Baqarah, ayat 256).

tapi bila kes macam ni jadi, apa kata orang bukan Islam kat Islam. ni ada satu contoh aku terbaca, macam mana kalau orang masak sekawah babi buat gulai, pastu hidang kat orang Islam. tapi kita ni tak tau tu daging babi. dah siap makan baru tau tu sebenarnya daging babi. walaupun perkataan babi jadi makanan untuk sesetengah orang bila tengah marah etc.., tapi kalau daging babi, kita ni sensitip beno.

pernah tak tengok pasal cerita ni. ni dari twitter, aku retweet dari satu akaun yang memang agak Islamic. aku siap retweet sebab sedih cerita dorang post tu.

lepastu, elok pulak aku bukak kat Facebook, ada pasal hal ni pulak..


terpikir jugak, yang aku retweet tu cerita betol ke idok sedangkan akaun twitter tu memang tweet pasal dakwah-dakwah je. 

entah betul ke tidak cerita tu. tapi tak kisah la kan sebab kita memang sedia maklum budak-budak kat sana memang ramai yang hilang keluarga. #Pray4Syria tu pulak, jangan sekadar trending, berdoa jugak dalam solat, dalam hati, dalam apa-apa keadaan je la.

aku ada tengok hal ni kat Facebook dari 9gag. siapa yang tak tau, 9gag ni laman sosial antarabangsa yang femes

dekat Malaysia coca cola ni siap iklan masa bulan ramadhan. dekat Indonesia pun ada jugak kalau aku tak silap. tapi tak tau pulak coke kat sini memang halal ke kan.. tapi pada yang pengumpul tin coke seluruh dunia tu, hati-hati je la. tapi kesahihan cerita ni, hanya Allah je yang tau sebab hal ni memang tersebar satu dunia.

paling sedih kat Malaysia negara Islam ni bila ada segelintir orang Islam sendiri kutuk ulama. sedih sangat-sangat. kawan aku dari agama kristian pun masih lagi hormat dengan ulama kita. bila jadi macam ni, macam terkilan jugak la.

apa yang terjadi ni adakah kita akan dipandang serong? harap masih lagi ada yang paham tentang Islam. apa yang terjadi ni hanya segelintir pihak je yang terlibat. harap jangan ada yang diskriminasikan agama Islam.

Monday, January 27, 2014

shawl untuk dijual (secondhand)

ada yang pakai sekali, ada yang tak pernah pakai

wide shawl end curve


 warna: ungu dan merah
harga satu shawl: RM20
jenis kain: butter silk
*tak pernah pakai

shawl
 turquoise + corak ikan
saiz: standard 
harga: RM10
*tak pernah pakai

chiffon halfmoon
warna: biru + ada bling-bling kat kepala
saiz: standard
harga: RM15
*pernah pakai sekali

*harga tak termasuk postage
*nak tanya pape atau berminat, pm kat facebook saya --> https://www.facebook.com/jimah.10jun

Thursday, January 23, 2014

dating dengan bestie XD


ni bestie aku. aku panggil dia Zurah
kitorang kawan sejak sekolah rendah. kitorang duduk semeja masa darjah 4
hahahaha.. lame gittewwww. hikss 
 

 bila tengok dia dengan aku, nampak dia kecik comel je kan
dia memang kecik comel pun
beza ketinggian kitorang memang ketara
kalau jalan sama dengan dia mesti dia komplen tinggi aku.. hahahaha
aku sendiri pun tak tau kenapa aku makin meninggi pulak sedangkan time-time sekolah, kalau perhimpunan port aku memang depan-depan. mana ada duk belakang-belakang. yang belakang tu geng tinggi-tinggi je

dia cerita kat aku yang awek abang dia tingginya 150cm. aku pun dengan reaksi terkejut, aku cakap "ehhh.. rendahnye..."
dia pun dengan suara kecewa "zimah, tinggi koi 145 je" (koi=aku *loghat Temerloh)

aku pun dengan muka tak serba salah aku buat-buat merenung masa depan. maapkan aku zurah. hehehehe.. tak sengaja :p

 kat jambatan gantung Temerloh
Temerloh ada jambatan gantung, jangan tak tau pulak
pakai baju kurung gitu. songpang-sangtung gittewww.. 
errr.. ni sebab ada urusan duniawi, terpaksa pakai baju kurung

emerloh??? errkkk..
huruf T terlindung
salah angle pulak. hahaha

terima kasih Zurah sebab selalu ada time aku happy, sedih, bahagia, tak berapa bahagia. pendek kata selalu ada la walaupun kadang-kadang jauh di mata. time kacih lagi sebab selalu bagi nasihat, bagi semangat, tak boring-boring dengar masalah aku yang kononnya banyak sangat kalah ahli politik ni. lagi time kaceh sebab percaya aku 200% sebab selalu share rahsia dengan aku. ngehngeh. 
love you banyak banyak banyak BANYAKKKK... 

Tuesday, January 7, 2014

hai la belog. makin lama, aku tak tau apa aku nak merepek. tengok la, tajuk pun aku tak tau nak letak kategori ape. hurmmm....

aku tertanya-tanya, apsal header aku belah kiri ade dua titik tu?? keries nih =.='

ko buat ape haa kat situ?? - tanya aku kepada dua orang titik tersebut.

Thursday, January 2, 2014

^^

selamat tahun baru untuk awak, awak, awak, awak dan awak...

ikhlas: saya
waktu: tahun tak berapa nak baru
 

Template by BloggerCandy.com