Pages

info untuk mu


Friday, August 2, 2013

resepi almond london

***ni adalah percubaan pertama aku

nampak huduh je.. hahahaha

walaupun almond london aku tu nampak huduh, tapi biskut dia sedap. rasa cam rangup sikit. macam statement masuk bakul angkat sendiri pulak. tapi series ni, tak tipu. 

resepi ni dari blogger ruhayurazali dan dapur digital.
dan dari besfren saya izyan nadzri dan nazurah azmi serta nasihat dari sepupu aku.

maka terciptalah resepi ni yang aku bahagi dua. maklumlah, cubaan pertama tak boleh banyak-banyak *gigih aku bahagi dalam bentuk lazim

Bahan-bahan
125g mentega
62.5g gula icing
1/4 cornflake (hancurkan)
100g tepung jagung
150g tepung naik sendiri
kacang badam secukupnya (digoreng tanpa minyak)
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur - ambik kuning je. yang putih boleh buat telur goreng yang takde mata kerbau
Coklat masakan 
papercup

cara-cara
  1. putar mentega dengan gula sampai kembang. masukkan esen vanila
  2. masukkan cornflake dan putar sekejap sampai sebati
  3. masukkan tepung jagung pastu gaul rata. pastu letak telur
  4. masukkan tepung naik sendiri sikit-sikit tambah kalau perlu. ulikan beliau sampai tak melekat kat jari
  5. biarkan doh tu ditutup dengan kitchen towel lembab selama 15 minit
  6. bentukkan doh tu bujur/bulat (ikut tekak anda) dalam saiz telur burung puyuh pun ok. sambil gentel tengok la runningmen kejap. takde la bosan nanti. *in case kena buat sorang-sorang macam aku
  7. bakar pada suhu 170'c dalam 15-20 minit
  8. last sekali, panaskan coklat dengan cara double boiling.
  9. hiaskan topping ikut kepakaran dan kreatif masing-masing.
DONE!
boleh la melantak time raya nanti ^^

2 comments:

Deqla Manjew said...

singgah sini bls kunjungan..thanks sharing.. x kesah la rupa tu.. janji sedap..;)

Hanami Fernida said...

hehe..kme pon gune resepi dri dapur digital..

 

Template by BloggerCandy.com