Pages

info untuk mu


Wednesday, August 21, 2013

pizza (resepi lanun ranggi)

pizza ni aku ikut dari blog lanun ranggi.. jenguk la blog dia
simple je caranya. korang try la

topping aku letak ikan sadin yang dihancurkan + mayonis + sos barbeque + sos salad thousand island + bawang besar potong dadu
letak sosej
pastu aku taburkan serbuk keju apa entah. aku rembat dalam peti sejuk

sedap wooo.. 

toppingnya melimpah ruah ke ladang gandum pulak.. hiks ^^

jom kita makan pizza tanpa perlu ke pizza hut ~~

Monday, August 19, 2013

mencari durian dalam rabun

Alhamdulillah...
kat rumah aku sekarang musim durian. nak makan durian datang la rumah. ngeee ^^

biasanya pagi-pagi buta, takde la buta sangat. dalam-dalam pukul 7, aku akan ke belakang rumah. ni semenjak musim durian. aku kutip durian. bila bangun tidur aku memang tak suka pakai cermin mata walaupun aku ni seorang pencermin mata yang tegar. err.. pencermin?? pape je la. sebab aku tak suka pakai spek tu aku tak pasti tapi ni memang habit aku dari dulu lagi.

ok, sambung balik. jadi, dalam keadaan rabun aku merayap belakang rumah. gigih jugak la. pukul 7 bukan terang sangat pun. hampir jugak la satu hari tu aku nak tersepak durian. mujur aku perasan. tapi masa aku lalu situ sebenarnya dah kali kedua. kali pertama lalu aku tak perasan.

sekian, inilah cerita mencari durian dalam rabun
terima kasih..
tepuk tangan... yeyyyy!!

Friday, August 16, 2013

tart cheese blueberry

nyum.. nyum..
tart ni aku ikut resepi dari blog masam manis
ikut je resepi akak Ita, jangan risau, menjadi punya
tengok aku buat, menjadi..
cuma tak la secomel kak Ita buat. hhuhuhuhu



Tuesday, August 6, 2013

iftar dengan kengkawan

hari tu aku berbuka dengan kawan-kawan aku. dua hari lepas. seronoknya tapi kami tak cukup orang sebab ada yang busy. kami 4 orang je berbuka sama.

lepas berbuka tu jalan-jalan kat ekspo dengan mida (baju hijau), nysah dan zira. gambar ni aku kidnap dari instagram nysah (tudung purple)


lepas tu kitorang tidur kat homestay family nysah. malam tu kami borak-borak lagi. lepas tu masing-masing dah nak tidur. mida pulak still lagi tengok tv. mula-mula aku join dia tapi mata aku dah ngantuk sangat. penangan dari ubat batuk mungkin. masa aku mamai tu aku dengar mida bebel tapi aku tak paham butir. yang aku dengar bila lama aku takde respon, mida cakap "laaa.. tido dah.." lepas tu aku dah terlelap.

sahur tu aku serba salah nak makan ubat batuk ke tak sebab pagi tu aku nak drive balik rumah. terpaksa la aku ignore ubat batuk. tsskkkk....

Friday, August 2, 2013

resepi almond london

***ni adalah percubaan pertama aku

nampak huduh je.. hahahaha

walaupun almond london aku tu nampak huduh, tapi biskut dia sedap. rasa cam rangup sikit. macam statement masuk bakul angkat sendiri pulak. tapi series ni, tak tipu. 

resepi ni dari blogger ruhayurazali dan dapur digital.
dan dari besfren saya izyan nadzri dan nazurah azmi serta nasihat dari sepupu aku.

maka terciptalah resepi ni yang aku bahagi dua. maklumlah, cubaan pertama tak boleh banyak-banyak *gigih aku bahagi dalam bentuk lazim

Bahan-bahan
125g mentega
62.5g gula icing
1/4 cornflake (hancurkan)
100g tepung jagung
150g tepung naik sendiri
kacang badam secukupnya (digoreng tanpa minyak)
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur - ambik kuning je. yang putih boleh buat telur goreng yang takde mata kerbau
Coklat masakan 
papercup

cara-cara
  1. putar mentega dengan gula sampai kembang. masukkan esen vanila
  2. masukkan cornflake dan putar sekejap sampai sebati
  3. masukkan tepung jagung pastu gaul rata. pastu letak telur
  4. masukkan tepung naik sendiri sikit-sikit tambah kalau perlu. ulikan beliau sampai tak melekat kat jari
  5. biarkan doh tu ditutup dengan kitchen towel lembab selama 15 minit
  6. bentukkan doh tu bujur/bulat (ikut tekak anda) dalam saiz telur burung puyuh pun ok. sambil gentel tengok la runningmen kejap. takde la bosan nanti. *in case kena buat sorang-sorang macam aku
  7. bakar pada suhu 170'c dalam 15-20 minit
  8. last sekali, panaskan coklat dengan cara double boiling.
  9. hiaskan topping ikut kepakaran dan kreatif masing-masing.
DONE!
boleh la melantak time raya nanti ^^
 

Template by BloggerCandy.com