Pages

info untuk mu


Monday, July 22, 2013

aku kena BLOCK kat FB

mesti ada yang terpikir "kau ni ada berapa ramai musuh?" "memang ada orang benci kau?" "sedar diri sikit dengan perangai kau tu"

macam mana ayat tu boleh terlintas kat kepala aku? ini adalah luahan kenalan aku dekat facebook. dia cakap apasal orang suka meroyan bila kena block. dorang tak perasan ke ada orang benci dia, sebab tu kena block.

berbalik aku kena block, ceritanya bermula masa ni musim PRU. jadi orang-orang post pasal politik la. takkan nak post pasal musim main layang-layang atau musim durian. pastu, terdapat seorang manusia yang menyampah sangat dengan orang duk post pasal politik. dia pun dengan rela hati meluahkan menyampah dia tu kat FB, aku pun dengan gatal-gatal komen "unfren suda. include me. i'm ok ~~~". sedangkan hakikat yang sebenar aku bukanlah orang yang terlalu taksub duk post macam-macam pasal politik. aku cuma tengok-tengok orang post. dan TARAAAA.. budak tu block aku terus. macam mana aku tahu? nak cerita panjang pulak tapi yang pasti aku tahu aku kena block.

kesimpulannya? errmm.. lantak la orang nak cakap apa. sebab masing-masing ada pandangan sendiri.

errmm.. kalau ada yang block aku atas sebab lain ke.. errr... tu memang benci la kot. nak buat macam mana.

sekian, maceh ^^

Wednesday, July 17, 2013

jambanku rumahku, jambanmu rumahmu

ape ke tak senonoh benor tajuknye.
orang temerloh cakap 'habat' yang sama erti dengan tak senonoh, pengotor dan yang seangkatan dengannya.

cerita ni berlaku masa aku kecik lagi, entah umur berapa tak ingat la. tapi masa ni memang kerjanya nak main kahwin-kahwin, cuit duduk, cuit buaya, panjat pokok, lumba basikal, nyorok-nyorok dan entah banyak la lagi. tak termampu nak list.

yang paling best, main pondok-pondok. aku tinggal kat Felda. rumah Felda yang asal, rumah kayu. jamban pulak kat luar, kena menapak dalam 6 7 tapak la jugak. kalau malam-malam kalau terasa nak membuang tu sanggup tahan la sebab belakang rumah ada pokok-pokok getah, takut kena cekik dengan hantu. budak kecik punya pemikiran. hahaha

boleh tahan panjang intro aku. besfren aku, Syana yang kitorang memang rapat dari kecik lagi. buktinya kitorang pernah bergambar sama masa umur dalam 2, 3 tahun. dan besfren sampai la saat ini. masa main pondok-pondok kami jadikan jamban sebagai rumah kitorang. owh, ya, rumah kami sebelah menyebelah. kiranya di sini, jamban aku jadi rumah aku, jamban rumah Syana jadi rumah dia.

boleh tahan tak senonoh jugak kitorang time tu. ni dalam situasi main pondok-pondok, aku ziarah 'rumah' Syana. time tu dia tengah memasak. dia tibai senduk mak dia. entah macam mana senduk tu boleh jatuh dalam lubang jamban. tapi cerita seterusnya aku dah tak ingat macam mana. agak ngeri bunyinya di situ. hiks!

Wednesday, July 10, 2013

sahur pertama Ramadhan 2013

sahur kat rumah dengan keluarga.
cewah, macam dah bersuami ber-anak pulak
bersahur dengan, emak dengan adik-beradik cuma tanpa ayah.

lepas sahur, aku pun menghabiskan sisa sahur dengan masih lagi duduk kat meja makan tapi minum air je dan baca novel. melambatkan sahur kan bagus.

tetiba je abang aku "awok tak nak tidur kan?"

"kenapa?"

"teman abang kejap pergi kedai mara, pegang benda tu nanti"

"ermm.. ok".
ceh, aku baru je nak menghabiskan sisa sahur ni.
aku pun bersiap apa yang patut.

dah siap tu aku terus masuk kereta. radio dah on, aku kuatkan sikit volume. abang aku pulak gigih masukkan khemah yang dilipat dalam kereta, yang dia cakap 'benda tu' tadi. abang aku tak mintak tolong masukkan dalam kereta pun benda tu, so aku buat tak tahu je la.

dia dah siap, dia masuk dalam kereta, dia turunkan sikit cermin kereta.
"bukak sikit", tetibe abang aku bagi arahan.

"owh, ok". aku kuatkan sikit lagi volume radio.
eh, jap. bukak sikit?? aku kuatkan volume?? perkaitan??

loadinggggg.... 3 saat......

"owhh. ok". lagi sekali dialog yang sama dari mulut aku. aku turunkan cermin sikit.

abang aku diam je dengan kelembbbbbb*** aku tu. dah biasa dah. hahaha

sesampai je kedai, dia turunkan khemah. baru teringat dia pernah bagitau nak jual air soya time bulan puasa. dia berjual dengan kezen.

nilah cerita yang tak berapa best untuk sahur pertama aku.

Selamat Berpuasa untuk semua orang Islam. 

Tuesday, July 2, 2013

Sem terakhir di UiTM

Sodehhh!! Sobsssss

Ni adalah sem terakhir aku kat UiTM di hatiku ni. Memang sedih. Disebabkan hari terakhir, aku pun lepak-lepak dengan member-member. Salam salam laga pipi yang perempuan normal selalu buat la senang cerita.

Kat sini lah macam-macam kenangan. Pahit, manis, masam, masin. Semua ada la.

Teringat masa mula-mula daftar masuk uitm. Kawan-kawan aku sibuk nak flashback macam mana kenal aku. Untuk kos ni, aku sorang je. Member yang sama sekolah tercampak ke kos lain. Disebabkan aku yang pendiam dan tak mudah bergaul ni dorang ajak aku masuk dalam geng dorang yang kepoh. Mula-mula diorang ingat aku sombong, dorang cakap. Tapi ambik masa la untuk aku mesra. Selalu dorang borak-borak aku akan duduk belakang-belakang, banyak diam dan gelak bila perlu je. Kelakar bila dorang cerita balik. 

Untuk malam terakhir tu, borak macam-macam dengan member-member. Pastu pertama kali aku tunjuk video yang aku dengan kawan-kawan menari masa family day untuk kos aku kat roommate. Aku tak pernah tunjuk kat dia video tu sebab aku salah step. Hahahahaha. Malu kot. Tapi kenangan. Seronok bila ingat balik. Kami kos library tetiba menari pulak. Tak ke pelik?

Dah takde hari-hari aku yang asyik langgar bucu katil. Takpun terantuk lutut kat meja study. Takpun tersadung kaki kat kerusi budak sebilik (yang ni kerap. Penat aku asyik nak cakap ‘sorry’ je kat dia). Paling sadis kepala aku terhantuk kat katil sampai membuatkan katil bergegar yang mengejutkan roommate tengah tidor (yang ni lagi kerap). Takpun kaki aku tersepit kat pintu time aku tengah tutup pintu or barang terjatuh kat kaki. Berjalan macam zombie sebab tak cukup tidur sampai selalu konpius rumah aku kat mana. Kata kawan aku, aku ni clumsy.

Kata kawan aku, kalau aku bangun tidur dalam keadaan tersenyum dan banyak cakap, tu biasanya ada benda tak kena la tu. Tapi kalau aku bangun dengan muka nak cari gaduh dan diam je, tu kompem memang aku. Tapi dorang tak tahu, sebenarnya bila aku bangun tidur pastu aku ngadap cermin, aku akan senyum kat diri sendiri. Cara aku nak ceriakan diri sendiri. kata orang, bahagiakan diri sendiri dulu, baru bahagiakan orang. Ececehhh..


Nak kata officially last sem tu tak la sangat. Lepas ni aku praktikal. Pastu berdoa moga-moga takde paper repeat. Lepas tu baru la bergelar graduan sarjana muda. Tazzabarrrr……..!!!!!
 

Template by BloggerCandy.com