Pages

info untuk mu


Friday, June 21, 2013

awak Islam ke?

masa ni tengah cuti. dan namalah cuti kan, jadi aku rehatkan minda tanpa buat apa-apa. henfon pulak aku akan letakkan jauh dari jangkauan tangan dan mata.

tapi hari tu kebetulan pulak henfon dekat dengan jangkauan mata dan telinga. ada orang call nombor maxis aku. tapi nombor pejabat. nombor maxis aku ni aku tak pernah letak kat mana-mana urusan rasmi. aku syak orang ni salah nombor.

aku pun angkat. "hello?"

"hello, boleh saya bercakap dengan encik blaaa blaaa".
aku tak ingat namanya dan yang pasti memang nama yang aku first time dengar. jadi memang salah nombor la.

so, aku pun jawab "salah nombor ni".

"owh.. ni bukan encik blaa.. bla..?"

"bukan"

"owh. yeke. salah nombor la ni. awak Islam ke?"

"ye". dahi aku berkerut sikit.

"ok, tak pe lah. assalamualaikum".

"waalaikumussalam"

talian dimatikan.

jarang aku jumpa situasi macam ni, bukan jarang la, tapi tak pernah.
paling sopan kalau aku salah nombor, biasa aku cakap "minta maaf, salah nombor" - then terus letak.

malu sekejap dengan diri sendiri.

Friday, June 14, 2013

hadiah hari jadi aku yang tak dijangka

baru-baru ni hari jadi aku, aku dapat hadiah dari orang yang tak dijangka
suprise!!

tapi bukan la dari orang spesyel, cuma dari orang yang aku tak rapat sangat
cuma tak sangka pulak
selalu orang rapat-rapat je bagi hadiah
dia ni sekelas dengan aku
al-kisahnya bermula, dalam kelas dia duduk kat meja belakang aku
then, dia borak-borak dengan Syida yang duduk sebelah aku
dengan tidak semena-mena dia tanya Syida..
"eh, sebelah kau tu sapa?"
maksudnya di sini, dia tak perasan aku langsung. 

aku pun toleh ke arah dia dan aku buat ayat tacing dengan muka ala-ala kucing mintak whiskes
"kak Ira, sampai hati tak kenal saya"

Syida pun dengan girang keluarkan statement
"kak Ira, hari ni befday jimah la. "

"owh, yeke. sorry, tak perasan. nanti akak bagi hadiah ye"
mungkin dia serba salah kot buat statement tak kenal aku tu. hihihi

dan
TARAAA!!

ni la hadiahnya, handmade keychain angry bird


terima kasih kak Ira.
tau-tau je henpon aku ni dah lama tak pakai aksesori
tak kisah la orang cakap keychain je?
dah orang bagi, kita terima seikhlas hati
aku simpan semua hadiah orang bagi kat aku walaupun sesetengah hadiah aku ada terpalit kenangan pahit

jadi, semua orang harus amalkan sikap HARGAI. okeh~
tak susah, tak kena bayar cukai pun pakai sikap tu

Thursday, June 6, 2013

NOVEL 9

Erti Mat Saleh

kuliah pertama selepas beberapa hari cuti terasa lemah longlai kaki melangkah ke kelas. mood cuti masih lagi  terasa. sampai sahaja aku di kelas, aku terus ambil tempat di meja yang tidak begitu depan dan tidak begitu belakang. tetapi tidak pula begitu tengah. kebiasaannya aku duduk paling hujung-hujung meja disebabkan perangai aku yang malas sangat nak berborak waktu pagi hari.

kelas bermula seperti biasa. pensyarah mulakan pembelajaran selepas ambil kedatangan pelajar. 

dan seperti biasa, lokasi aku dalam kelas sebelah sahabat aku yang kami berkawan sejak dari aku menjejakkan kaki ke tempat keramat ini, iaitu Yana.

ketika itu, pensyarah sedang mengajar.
"pssttt.. psstttt", Yana mula memanggilku. 
aku respon menggunakan bahasa isyarat dengan mengangkat kening bermaksud "haaa. kau dah kenapa pssttt pssttt aku?"

"kau tengok ni. nama ni macam lagu tu". 
Yana tunjuk satu perkataan yang agak sama dengan tajuk lagu rap popular dalam nota subjek kelas tersebut. aku tengok dia mula menyanyi kecil sambil mengangguk kepala perlahan-lahan. barangkali menyanyi lagu tersebut. 

"kau pernah tak tengok muka rapper dalam lagu ni?" 
Yana memulakan perbualan bila dia mula malas hendak fokus dalam kelas. 
aku menggeleng.

"muka dia macam mat saleh", Yana menyambung tapi mula ketawa seorang diri. entah apa yang lucu aku pun tak tahu.

hurmm.. aku memandang kosong pensyarah yang membebel sudah sejam lamanya. macam mat saleh? adakah semat saleh Zain Saidin? hidung mancung? muka ala-ala pelancong asing yang selalu ke hulu ke hilir dengan beg sandang belakang? 

"muka dia macam mana?". aku malas nak fikir. kalau aku fikir lebih-lebih nanti ke laut mana entah imaginasi aku.

"kulit dia gelap. bibir tebal".
"yang tu kau cakap mat saleh? tu negr.....". ketawa aku hampir pecah. tetapi aku tahan kerana pensyarah mula mengesyaki kami mula hilang fokus. 

"tak sampai hati nak cakap negro. dia mat saleh kulit gelap la lebih kurang", jawab Yana sambil tersengih-sengih. 

aduhai Yana. aku ingat mat saleh macam Eminem ke, Zain Saidin ke. rupa-rupanya macam Jay-Z. kami mula fokus kerana pensyarah mula merenung kami dengan tajam. aku kira kalau zaman sekolah memang dah kena baling kapur. atau mungkin didenda jalan itik atau keliling sekolah sambil pikul kerusi. denda-denda yang pernah aku kena zaman sekolah.

OK. berbalik kepada topik mat saleh. dalam kamus hidup aku, mat saleh bermaksud orang luar negara yang berkulit putih berhidung mancung yang menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa ibunda. aku tak tahu pula kalau mat saleh lain dalam kamus hidup orang lain. mungkin dalam kamus hidup Yana erti mat saleh luas maksudnya. menjangkau pemikiran aku pula tu. 
 

Template by BloggerCandy.com