Pages

info untuk mu


Friday, May 24, 2013

MALAM FIESTA ISLAM

hari ini, di saat aku kesorangan.. cewahh.. macam sedih benor.
hari ni kawan ade yang dah balik kampung, al-maklumlah, dah cuti gawai. ade yang pergi discussion, ade yang ade meeting. aku je yang takde buat ape-ape. sengaja tak membusykan diri.

lepas makan dengan sahabat aku, cik Sabariah atau name manjenye Bee bee (nama lebah gitu), aku terus naik bilik. Bee bee pulak ade discussion bahasa Jepun katenye.

hari ini ada program Malam Fiesta Islam. tu malam penutup untuk program Minggu Ekspresi Mahasiswa, jadinya malam spesyel la. majlisnye berlangsung betul-betul depan rumah aku kat kolej. mula-mula terpikir jugak, nak turun ke tak? aku sorang-sorang je ni. bak kata kawan-kawan aku, kalau sorang-sorang biasanya macam looser. ceh!

aku pun pikir masak-masak, aku turun la pergi tengok program tu. dan program tu sangat best. majlis tu simple. berlantaikan jalan tar tapi dialas dengan tikar dan berbumbungkan langit dan bulan terang. situasi biasa bagi kami sebab kampus kami kecil. tak punya dewan beraircond yang besar. jadi program sebegini memang acapkali aku tengok berbumbungkan langit.

permulaan majlis dorang mulakan dengan asma ul-husna. program ni dah berlangsung seminggu, jadinya banyak la pertandingan dorang anjurkan contoh buat video, bersajak, pantun dalam tulisan jawi, futsal dan macam-macam lagi.

antara aktiviti malam tu adalah ada bersajak dari pemenang, berqasidah, tayangan video pemenang, tak lupa juga ada nasyid dari sorang lecturer fakulti aku. perghhh! tak sangka aku. rupanya beliau penyanyi nasyid, ditambah pulak dengan pakej kehensemannya, memang cair bagi para gadis. tapi aku dengar cerita dia dah kawen. entah betul ke idok?

aktiviti yang paling menarik adalah sesi soal jawab antara ustaz dan student non-muslim. sesi ni bagi aku sangat best sebab mula-mula dengar tajuk macam kontrovesi je kan. tapi sesi ni berjalan lancar tanpa menyentuh sensitiviti agama masing-masing.

pengakhiran majlis, dorang tamatkan dengan selawat ke atas junjungan nabi Muhammad s.a.w..

2 comments:

Muhammad Syawal Bin Mat Ghani said...

Alhamdulillah...terima aksih kerana menyokong kami

zyma_senpai said...

sesame syawal

tahniah korang!

 

Template by BloggerCandy.com