Pages

info untuk mu


Tuesday, May 28, 2013

Segmen Chomell CUTI SEKOLAH :D


aku join segmen ni sempena cuti sekolah walaupun aku bukan tengah cuti sekolah. hihi

1) Ada nama timangan tak? Yang masa kecik-kecik orang bagi? Kalau ya, apa?
emak cakap masa kecik panggil 'adik' sebab time tu takde adik lagi
sekarang dah ada tiga orang adik
panggil 'angah'
tapi besar-besar banyak nama timangan
tak tanye kan?
takpe, saya tak jawab

2) Warna paling benci?
takde

3) Lagu yang paling digemari? Yang latest. 
JUDIKA - setengah mati merindu

4) Kalau ada orang bagi baucer shopping, apa benda first yang terfikir nak beli?
nak beli top up boleh?
lepas tu
buku..buku..buku..
tapi dengan syarat bukan buku akedemik
hihihi

5) Time bosan buat apa?
tidoooozzzzz

6) Subjek paling pro?
bahasa Malaysia kot sebab dari UPSR sampai STPM score A
tapi suka matematik lebih sikit

DONE!
time kaceh strawbery vampire buat segmen ni.

Sunday, May 26, 2013

petua bakal pengantin: time nak kawen jangan buat banner letak muka sendiri dan bakal pengantin

fuhhh!
panjang benor tajuk post ni.

idea ni aku dapat masa lepak dengan member aku.
bermulalah cerita di mana ada sebuah kenduri yang member aku tak pergi. aku tanya la kenape tak pergi kenduri kawen si polan tu.

jawabnya "aku dah tengok muka bakal suaminya kat banner".
bila dipikirkan memang logik. kebiasaannya orang pergi kenduri sebab nak tengok siapa pasangan orang yang kawen selain dari menziarah sahabat yang dah lama tak jumpa dan lunch secara percuma. tapi kalau letak gambar dorang dekat banner yang ditegakkan di setiap simpang jalan, kira dah tengok la tu.

jadi, bermula hari tu aku mula memasang niat, aku tak nak letak muka aku dengan future hubby dekat banner masa nak kawen nanti. nanti ada makhluk yang perangai sebijik macam member aku tu taknak pulak datang. itupun kalau aku sempat kawen la. insya Allah.

Saturday, May 25, 2013

hari ini dalam sejarah #throwback

apa yang berlaku hari ni jadi sejarah. semalam pun sejarah. semalam yang kepada semalam pun sama. takkan terulang kejadian yang sama sebijik-sebijik.

hari ni aku balik kampung. yeayy. nak dijadikan cerita, aku balik hari ni, hari ni jugak aku beli tiket. nasib aku baik, Allah permudahkan urusan aku, Alhamdulillah. tiket tinggal satu je dan akulah insan bertuah yang dapat beli tiket tu.

lepas subuh, aku terus cabut dan tunggu bas. mujur tak lame tunggu bas, kalau tak kematu bontot jadinya. sampai terminal, aku dapat tiket pukul 9. seronoknya. tak sabar nak balik. tak sabar nak main game candy crush. memang dari semalam, dalam kepala aku candy crush je. hahahaha. macam mane aku boleh terlibat dalam game tu, kawan aku asyik cakap pasal tu je, aku pun main la. lepastu mula ketagih.

berbekalkan roti inti kelape 70 sen, aku buat brekpes. lepas borak dengan orang yang aku kenal, aku dah tak tahu nak buat apa. orang sebelah kanan main cari perkataan. sebelah kiri baca buku. sebelah belakang, berborak bukan main sebatu kuatnya suara. bengkak je hati ni.

aku pulak tak buat apa-apa. bukan takde buku nak dibaca, ada je dalam beg sandang aku ni. cuma aku memilih untuk tak buat apa-apa. aku just termenung, pandang langit, perati orang sekeliling, tengok burung terbang, tengok kereta. nampak tenang je aku. tapi dalam kepala otak, sampai jem rasanya macam-mcam mende dok pikir. entah-entah ada yang dah eksiden.

sampai je Temerloh dalam pukul 12, abang aku jemput. aku ingat petang nak lepak rumah member. entah macam mana aku terlajak tidur sampai pukul 6 lebih, dah tak jadi nak pergi rumah member.

semuanya hari ni dalam sejarah. masa yang memang tak boleh diundur.

Friday, May 24, 2013

MALAM FIESTA ISLAM

hari ini, di saat aku kesorangan.. cewahh.. macam sedih benor.
hari ni kawan ade yang dah balik kampung, al-maklumlah, dah cuti gawai. ade yang pergi discussion, ade yang ade meeting. aku je yang takde buat ape-ape. sengaja tak membusykan diri.

lepas makan dengan sahabat aku, cik Sabariah atau name manjenye Bee bee (nama lebah gitu), aku terus naik bilik. Bee bee pulak ade discussion bahasa Jepun katenye.

hari ini ada program Malam Fiesta Islam. tu malam penutup untuk program Minggu Ekspresi Mahasiswa, jadinya malam spesyel la. majlisnye berlangsung betul-betul depan rumah aku kat kolej. mula-mula terpikir jugak, nak turun ke tak? aku sorang-sorang je ni. bak kata kawan-kawan aku, kalau sorang-sorang biasanya macam looser. ceh!

aku pun pikir masak-masak, aku turun la pergi tengok program tu. dan program tu sangat best. majlis tu simple. berlantaikan jalan tar tapi dialas dengan tikar dan berbumbungkan langit dan bulan terang. situasi biasa bagi kami sebab kampus kami kecil. tak punya dewan beraircond yang besar. jadi program sebegini memang acapkali aku tengok berbumbungkan langit.

permulaan majlis dorang mulakan dengan asma ul-husna. program ni dah berlangsung seminggu, jadinya banyak la pertandingan dorang anjurkan contoh buat video, bersajak, pantun dalam tulisan jawi, futsal dan macam-macam lagi.

antara aktiviti malam tu adalah ada bersajak dari pemenang, berqasidah, tayangan video pemenang, tak lupa juga ada nasyid dari sorang lecturer fakulti aku. perghhh! tak sangka aku. rupanya beliau penyanyi nasyid, ditambah pulak dengan pakej kehensemannya, memang cair bagi para gadis. tapi aku dengar cerita dia dah kawen. entah betul ke idok?

aktiviti yang paling menarik adalah sesi soal jawab antara ustaz dan student non-muslim. sesi ni bagi aku sangat best sebab mula-mula dengar tajuk macam kontrovesi je kan. tapi sesi ni berjalan lancar tanpa menyentuh sensitiviti agama masing-masing.

pengakhiran majlis, dorang tamatkan dengan selawat ke atas junjungan nabi Muhammad s.a.w..

Wednesday, May 15, 2013

NOVEL 8

suatu hari aku masuk kedai jual tudung. dengan tidak semena-mena datang seorang pekerja kedai itu dan menanyakan soalan cepumas kepadaku.

"ye dik, nak cari apa?"

aku memandangnya dengan muka berkerut dan tersenyum. kemudian aku gelengkan kepala perlahan-lahan.
perlukah aku jawab sebenarnya masuk kedai tudung kerana hendak membeli kuali?

setelah beberapa minit dalam kedai tersebut aku keluar tanpa membeli apa-apa tudung.
aku ternampak sebuah kedai menjual kasut, baju kurung, baju kemeja, tudung dan bermacam-macam aksesori wanita. tanpa berfikir panjang aku terus menuju ke kedai tersebut.

sama seperti situasi sebelumnya, datang seorang pekerja kepadaku dan menanyakan soalan yang sama seperti pekerja jual tudung tadi.

baru logik tanya aku nak cari apa, kataku di dalam hati.

"nak cari tudung", balasku pendek.
pekerja tersebut menganggukkan kepalanya sambil tunjuk bahagian tudung-tudung dengan ibu jarinya.

"cantik jugak tudung ni. kaler pun ngam dengan baju aku nak pergi dinner tu. tapi.......", aku mengomel seorang diri sambil menjeling ke arah belakang aku.
tapi.....
kenapa pekerja ini rapat sangat ekori aku. kalau kereta memang kemalangan bila break kecemasan. bak  kata orang tidak menjaga jarak. kalau orang yang membontoti kita secara rapat, semestinya timbul perasaan tidak selesa.

aku pun memandangnya dengan tersengih-sengih. dia juga begitu.
beberapa minit kemudian, aku keluar dari kedai tanpa membeli apa-apa juga.

"lapar la. asyik berjalan je. sudah la tak beli apa-apa", aku mengomel seorang diri.
laju aku menapak ke kedai makan pula.
sampai sahaja di kedai makan, aku tertarik dengan satu masakan. tengok memang terliur. tertanya-tanya dalam hati, ayam masak apakah ini?
lalu aku memanggil pekerja yang berdiri berdekatan dengan aku.

"kak, ni apa?" sambil aku tunjukkan ke arah masakan yang aku berkenan itu.
"ni ayam", jawabnya ringkas.

eh, dia ni. buat lawak ke? terang lagi bersuluh masakan itu ayam sebab ada peha ayam, kepak ayam, dan leher ayam. mustahil itu kambing, meskipun ketam. muka aku memang nampak orang baru belajar mengenali ayam ke?

"yela kak. saya tahu ni ayam. ni ayam masak apa?" aku mula berang tetapi aku masih lagi boleh bersabar.
"hehehe.. saya tak tahu. saya baru kerja kat sini", jawabnya sambil tersengih-sengih.

aku menganggukkan kepala dan terus berpura-pura usha masakan lain pula. perlahan-lahan, aku terus menapak keluar dari kedai makan tersebut.

argghh! banyak perkara aku hendak buat tetapi semuanya hancur. mood aku yang hancur. mat saleh cakap spoil mood.

rasanya mereka kena belajar etika macam mana hendak menjual. baru pelanggan selesa.

****

Friday, May 10, 2013

NOVEL 6

aku cantik

hari itu aku berjalan seorang diri pusing fakulti. kawan-kawanku sibuk menguruskan urusan duniawi. lalu, aku singgah ke perpustakaan. mentelaah buku ke aku? oh, tidak sama sekali. cuaca hari itu agak panas. jadi, di perpustakaanlah tempat paling bagus untuk menyejukkan diri. perpustakaan di kampus aku sejukknya macam dalam peti ais.

aku ternampak kelibat rakanku, Wati di bilik komputer. dia melayari internet mungkin. laju aku menapak ke arahnya. alang-alang dapat juga aku berbual kosong. mungkin gosip politik.

"oiitt. kau buat apa kat sini?", sergahku.
terbuntang matanya memandangku. terkejut mungkin. maklumlah, dia sedang melayari facebook. laman facebook adalah laman yang diharamkan untuk di layari dalam bilik komputer itu.

"aku ingat librarian tadi. kau ni, bagi la salam dulu", Wati mengomel sambil menaip komen di salah satu gambar seorang lelaki mukanya ala-ala Aaron Aziz.

aku mula bercerita tentang aku terjumpa anak kucing comel sepanjang perjalanan aku ke perpustakaan. nampaknya Wati tidak melayani aku sedang berceloteh.

kurang asam Wati

sedang aku bercerita dengan Wati walaupun tidak dilayan, Nady menegurku. entah bila dia masuk ke bilik itu aku pun tidak perasan.
"eh, Jimah. dah lama tak jumpa. tak perasan tadi sebab sekarang dah cantik", katanya sambil menghulurkan tangan padaku.
aku menyambut salamnya dengan muka terpaku. Nady yang aku kenali sangat susah hendak meluahkan kecantikan orang. dia anak orang kaya yang sangat suka make up, shopping, makan tempat mewah. rakan-rakannya hanyalah manusia yang lahir dari keluarga kaya-kaya. dia juga sangat mementingkan reputasi kecantikannya. memang aku tidak pernah dengar dia puji sesiapa pun.

aku tidak mampu membalas tegurnya. aku cuma tersenyum.
"eh, betul ni. kau memang cantik", tegasnya lagi. kali ini dia dengan bersungguh-sungguh memujiku.
aku terasa seperti badanku menerawang di udara. terasa sunyi di sekelilingku.

tiba-tiba aku terdengar namaku dipanggil berkali-kali. keras suaranya.
"Jimah! Jimah!".
aku nampak Wati sedang masukkan bukunya ke dalam beg.

"wei, bangun la. kau ni, dah habis kelas dah. asyik tidur je kerjanya. kau tau tak, tiga jam kau tidur dalam kelas En.Isnin. En. Isnin dah keluar dah tu", Wati mula membebel seperti ibu membebel kepada anaknya yang pemalas.

"eh, kau nampak Nady tak?". mataku mula melilau.
"Nady apanya? sejak bila dia sekelas dengan kita. kau ingat anak orang kaya tu nak bercakap dengan kita ni. ishh.. kau ni", Wati menjawab dengan garang. dia begitu sensitif dengan si Nady.

tadi mimpi ke? mati-mati aku ingat si Nady puji aku, hurmmm....

****


Tuesday, May 7, 2013

emergency calls only

untuk hari ni, no Celcom asyik emergency calls je. nak tepon adik aku nak gosip sikit-sikit pun tak boley. tapi dari pagi sampai ke petang. sakit pulak hati kite..

kenape eyy?? takde notis pape pun.
kawan aku pun duk ngadu call aku masuk voice mail..

tapi aku nak call adik aku ni. boleh tak aku buat panggilan kecemasan tu, aku cakap kat dorang tolong sambungkan panggilan aku ke adik aku. herrmmm.. agak-agak dorang hangin tak ?? o.O

pengubahsuaian NOVEL

ape yang ubah?
tajuk post. kalau ada yang perasan la. errr.. itu pun kalau ade yang baca
errr.. ade orang bace tak?

kriikkk..krikkk..kkrriikkkkk.. *bunyi cengkerik

ok, abaikan cengkerik tu. tak kisah la ade bace ke tak sebab aku nak cerita jugak. hahaha
kalau dulu untuk tajuk NOVEL aku ni aku letak 'bahagian 1' 2 3 bla.. bla..
tapi bila aku buat macam tu NOVEL aku ni macam bersambung-sambung pulak, padahal tak pun. so, aku ubah la setiap tajuk post jadi "NOVEL 1" "NOVEL 2" dan blaa.. bla.. blaaa..

errmm.. rase dah ok kot tajuk macam tu. err.. any suggestion?

kriikkk.. kriikkk.. krriikkk *bunyi cengkerik lagi

Friday, May 3, 2013

simkad percuma di KL Sentral

selalu aku dengar cerita orang je. kesahihannye aku memang tak pasti. cerita orang, jangan ambil simkad yang orang cakap percuma. terutama yang tetiba bagi kat tengah jalan. ceritanya lagi, baru je gune simkad percuma tu nanti sampai kat rumah bil telefon sampai beratus-ratus.

aku selalu naik monorail kat KL Sentral kalau nak balik kampung. destinasi aku ke terminal Pekeliling. memang selalu nampak geng yang bagi simkad percuma. pernah ada Celcom, U-mobile, Digi aku tak pasti, tapi aku rasa tak pernah nampak Maxis lagi. kadang-kadang dorang pakai baju yang sama, nampak macam real je dorang dari company simkad tu.

biasenye aku tak layan dorang ni sebab dah dengar cerita tu kan.

satu hari budak bilik aku, Keem balik bilik tunjuk kat aku simkad Celcom. katanya tu simkad percuma. dia dapat dari KL Sentral. terkejut jugak aku. paling aku terkejut orang tu mintak IC die. aku cerita la cerita yang dengar tu kat Keem. memang menggelabah la Keem. lepas tu Keem simpan je simkad tu. dia tak guna langsung. plastik simkad tu pun dia tak bukak langsung.

beberapa minggu lepas tu, Keem bagitahu aku yang kakaknya call dari rumah. katanya bil telefon atas nama dia sampai. dia kene bayar dalam rm200 lebih. dia pelik jugak sebab dia tak guna pun simkad tu. dia pun tunjuk kat aku, simkad tu memang elok lagi dalam plastik. aku rase yang dia bagi IC tu kot kene cas.

pastu call Celcom, dia cakap orang celcom suruh pergi center celcom. tapi kene bayar jugak, then terminate. kalau tak bayar nanti kena blacklist. lepas tu baru die nak report polis. kesian aku tengok die. tapi nak buat macam mane, benda dah jadi.

cerita yang aku dengar memang betul. hari tu pernah juga jadi kes, aku keluar dengan kawan aku, Syeeda. sampai kat geng-geng simkad percuma aku terus jalan laju, tak perasan kawan aku tercicir. rupanya kawan aku kena tahan dengan dorang. biasanya dorang akan cakap "dik, simkad percuma. tak payah bayar". bila kita ambik je simkad tu dia mintak IC.

nak dijadikan cerita, kawan aku, si Syeeda ni ambil simkad tu. bila dorang mintak IC dia, boleh pulak Syeeda cakap IC dia ada kat aku. masa tu aku tunggu dia dekat dengan geng tu, cuma aku nyorok sikit belakang tiang. lepastu aku nampak Syeeda aku terus grab tangan dia, berkire-kire nak cabut dah tu. yang mengejutkan bro yang bagi simkad tu siap ikut lagi Syeeda. mungkin bro tu tengok muka aku macam singa dan reaksi aku memang rushing semacam, terus dia cakap "eh, takpe la. bagi balik simkad tu" sambil tersengih-sengih.

lepas tu bermula la sesi ceramah dari aku untuk Syeeda. dia dengan muka sugul dengar je. hahahaha.. untuk yang lain jugak, JANGAN PERCAYA SIMKAD PERCUMA!!! masuk jamban pun kene bayar, hokehh!!

Thursday, May 2, 2013

Segmen Apa Ada Dalam Handbag Anda :)


segmen ni dari blog tangan punya kerja. dia buat segmen ni lepas dari baca blog lanun ranggi. aku pun ada baca jugak. dia story pasal beg perempuan yang macam-macam ada dalamnya. baca la, memang best!

so sekarang saya nak story mory pasal apa yang ada dalam beg saya.
dulu beg saya besar, macam-macam ada. siap buku rujukan lepas kuliah pun terbawak sekali masa keluar jalan-jalan dengan member. pencil box pun terbawa jugak. pelajar berkaliber sangat. *ni kes pakai beg yang sama untuk ke kuliah dan keluar shopping

sekarang handbag dah kecik, dah pandai nak hadkan barang. 
ni la barang-barang saya.
dah macam budak darjah satu punye lukisan



1)purse
mesti bawak!
dalam ni ada IC, lesen, kad ATM, handy plast, etc...
tak mampu nak senaraikan, banyak sangat benda alah

2)henfon
henfon saya tu takde kaler bukan sebab malas kaler ye, henfon saya kaler putih. *alasan sebab tak pandai kaler. hehehe

3)buku Sudoku
saje bawak, nampak pandai sikit kalau buat soduko tengah ramai orang. haha XD
buku ni ibarat diari saya, lepas abis satu sudoku, saya catitkan luahan hati kat situ. ngeeee

4)pen
digunakan untuk main sudoku

5)kad matrix
disebabkan saya seorang pelajar, dah terbiasa terbawak kad matrik ke mana-mana.
pelajar berdedikasi gitu. cehhh

6)kunci
kenapa kunci tu seketul je?
 tu kunci rumah kat kolej disebabkan tu penempatan saya. 

7)lip balm
biase la perempuan. 

8)bedak compact
takde dalam gambar kan?
sebab terlupa lukis
fungsinya sebab ada cermin untuk pakai lip balm

9)kamera digital
saya selalu bawak ke mana-mana kamera tu. tapi saya jarang nak snap. sampaikan bateri dah habis pun tak perasan

10)payung
kat Malaysia sekarang ni sekejap panas sangat, sekejap hujan sangat, kena bawak payung ke mana-mana.
time hujan mestilah pakai payung.
time panas pun pakai jugak. berlagak jadi puteri lilin. hihihi..

ni la apa yang ada dalam handbag saya =)

 

Template by BloggerCandy.com