Pages

info untuk mu


Tuesday, January 15, 2013

ada beza menyokong dan berlagak

orang selalu cakap, "elehh.. baru menang dah berlagak, mendabik dada. kalau kalah kutuk la, ape la.."
berlagak maksudnye situasi macam ni "aku jaringkan gol tadi, ko hade? takde kan??"
menyokong maksudnye situasi macam ni "wahh, bagus la **** tadi. hebat pulak tu. tahniah menang".

yang aku tak pahamnya kenape bile orang cakap "wahh, bagus la **** tadi. hebat pulak tu. tahniah menang". tapi sesetengah orang akan balas "eleh, berlagak. menang sikit dah mendabik dada macam ayam" so, aku cakap dalam hati "ko kenape? jeles eyhhh.."

biasenye dunia bola, terutama melibatkan kenegerian. kalau kalah, bukan main mengutuk. TAPI INGAT! tak semua macam tu OK.

teringat aku baru-baru ni, aku tengok bola "PAHANG VS JOHOR DT".
 kawan laki aku cakap "confirm pahang kalah "
aku pun "kenape plak?"
"dorang ade guiza (err.. aku tak reti eja). die ni hebat kat sepanyol. ade safee sali blaa blaa blaa.." die balas.
aku dengan kawan aku pun cakap "kalau pahang menang macam mane?"
die dengan yakin cakap "pahang mesti kalah punya"

so, kami pun teruskan tengok bola. bagi aku, kalau pahang kalah biasalah, adat bertanding. kalau dorang kalah, dorang bermaruah sebab pahang adalah pahang, bukan sepanyol, kelantan, harimau malaya etc..

TUPP!! TUPP!! pahang menang. hamek ko
seronok kot kami yang menyokong.
tapi ade la statement "berlagak, mendabik dada macam ayam"
errr.. hello, kalau awak kat tempat kami, sampai hati tak cakap kami mendabik dada macam ayam
sesetengah orang memang tak pandai nak meletakkan situasi orang lain kat tempat die. tau nak mengkritik gune KEPALE HOTAK.
 

Template by BloggerCandy.com