Thursday, March 8, 2012

cara nak buang shortcut virus dalam pendrive


lepas aku copy gambar dari kawan aku, tetiba je pendrive aku ade virus shortcut. grrr.. geram jugak. tapi sebelum tu aku dah cucuk kat macam-macam laptop. entah sape punya virus pun aku tak perasan. so, aku pun jadi stalker mr. google dan aku jumpa cara nak buang virus.

akhirnye aku berjaya !! yeeyy...~~~

caranya adalah..

1. pergi kat 'start' > run .. taip cmd, lepas tu klik OK
2. kita assume yang huruf pendrive korang sekarang adalah K. lepas tu copy command yang bawah ni

attrib -h -r -s /s /d k:\*.*

*tapi kalau huruf pendrive korang h ke, tukar kat command atas ni dengan huruf h pada k tu..

3. right click kat Command Prompt tadi, lepas tu paste. jadi la cam gambar kat bawah ni.


nak besarkan gambar pinjam la kanta pembesar dari Detektif Conan

4. last step, Enter. DONE!!

kredit : mobilegk

11 comments:

nysAh ngEhz said...

thanks share ngan kami kami ni ye..muahhh

HUNNY RARA said...

thx zyma...nk ngs aku smlm xternal aku virus...huuuuuuuuu

- M A S H - said...

Oh, baru tau boleh buang virus shortcut. Thanks sebab sharing :)

Musafir. said...

Alhamdulillah... Terima kasih sayang. Nak menangis tau saya buang virus ni. Huhuhu <3

Anonymous said...

thanx dear...tadi baru pendrive kena virus..risau da..nasib pas guna cara yg awak share ni..da dapat diselamatkan..^_^

wallit fx said...

sy buat x jadi la....lps taip command tu...kuar unable to change attribute

zyma_senpai said...

waallit fx: owhh.. yeke? alamak, camne ye? sy pun x pandai sgt sistem ni

tapi selama ni sy buat guna care ni jadi. mungkin ade step awk tersilap?
try again =)

Anonymous said...

xleh pun,,,invalid lah bagai,,tapi yang ni ade mcm2 huruf kan leh pkai? ade yg lain sikit hurufnye,,so still cannot done, whts should do?

zyma_senpai said...

yg dekat 'computer' tu, yg huruf pendrive kita je..

Jia Narjihah said...

thanks a lot.. nak menangis rasanya bila semua doc hilang.. thanks again..

Anonymous said...

alhamdulilah.. thanx kwn..;)