Pages

info untuk mu


Monday, February 20, 2012

tutorial navbar statik je kat atas sekali

... ape punye tajuk la . harap paham la tajuknya ye. tutorial ni mengisahkan navbar tu statik je kat part atas walaupun korang schrol ke bawah. walaupun da schrol ke bawah, masih lagi terpacul kat page kite. ala, macam blog saya ni.

sebenarnya ada orang cakap, letak la button follow kat atas. bukan tak nak letak, tapi kat navbar da de button follow tapi maybe ada x perasan (macam gambar kat bawah ni). sesetengah orang buang navbar nak nampak lagi comel. ok jugak tapi kena letak button follow dan dashboard pulak kan. aku tak nak letak sebab blog aku ni dah macam berat pulak. nanti loading lambat. (macam melalut panjang sangat je kan ?? hahaha)


kita tak buang navbar ni boleh memanfaatkan semua yang ada kat navbar macam search site, follow, share. so, x payahlah nak letak dan tambah widget yang memberatkan blog. ok =)

okeylah, berbalik pada agenda asal kite..

ni adalah tutorial dari saya sendiri. sebenarnya first time buat tutorial sendiri. huhu

~mula-mula pergi dashboard > design > edit HTML
~lepas tu tick pada Expand Widget Templates
~kalau perlu download full template . untuk langkah keselamatan dari korang sakit jiwa
~lepas tu korang ( ctrl + F ) cari #navbar-iframe
~then tambahlah selepas display:block dengan ; position: fixed


macam kat bawah ni

kalau tak jumpe #navbar-iframe

  • Ctrl + F. then cari body {
  • lepas tu copy code yang kat bawah ni sebelum body {

#navbar-iframe {display:block ; position: fixed}

harap korang paham ye.. hehehe

sekian saja rancangan ini, bertemu kita di lain entry.

2 comments:

Yayan Nadzri said...

good...terapkan ape yg dh belajar dalam HTML hehe

zyma_senpai said...

hehehe.....

 

Template by BloggerCandy.com