Pages

info untuk mu


Wednesday, December 22, 2010

akhirnya....

yeah.....
alhamdulillah ~ maher zain
akhirnye berjaya jugak aku mendapatkan lesen moto dan kereta. seronoknye..!!!
tapi agak beruntung aku hari ini sebab angka giliran aku sepatutnye 16 tapi disebabkan aku terpakse tergesa-gesa nak balik shah alam k.zie ( 'cikgu' yang aku buat lesen ) tolong cepatkan giliran aku. lepas je nombor 6 terus je turn aku. dapat pulak 'uncle' JPJ yang baik hati. sukenye aku.

ade satu story aku nak mory ni. mase aku tengah tunggu turn nak test motor, ade la berlaku insiden yang tak diduga kat seorang calon. bak kata pepatah 'malang tidak berbau'. sampai je part 'break kecemasan' sepatutnya break mengejut. tapi entah macam mane die break boleh plak motor die terbalik. motor tu boleh terbalik atas badan die. dasat betol. takut aku tengok. nasib baik budak tu ok. xde la cedera yang teruk sangat. tapi yang teruk sikit die kene buat 'ulangan' la. hehehe

Friday, December 17, 2010

"my_minutes survey"

yang ni plak aku telah di'tag' oleh eyqa. soalan die english la plak. memang mencabar 'minde'.. terima kasih sebab ingat nak tag kat akak.

Instruction : Once you are tagged, answer all the questions honestly. No lying or cheating.

person who tagged :eyqa
Starting time : 12:31 am

Name : zyma senpai (facebook.. huhuhu)


full name : azimah binti rosli
Sibiling(s) : 5
Eye colour : black (maybe...)x pernah plak mengkaji mate ni kaler pe.


Shoe size : 7 or 39, 40
Hair : black colour
Height : 159cm
What are you wearing right now : spectacles
Where do you live : temerloh, pahang
Favourite number : 6
Favourite drink : 100 plus
Favourite month : june ( month of my befday)
Favourite breakfast : ermm.. anything

******-Have you ever-******
Broken a bone : nope
Been in a police car : of kos no
Fallen for a friend : no
Fallen for a guy/girl in a short period of time : yup.. bile da tau perangai die terus x suke
Swam in the ocean : no
Fallen asleep in school : ermm.. no komen.. hahaha
Broken someone's heart : yes.. when i 16 years old
Cried when someone died : yes.. ayah saye
Sat by the phone all night waiting for someone to call : no
Saved e-mails : yup.. the important emel
Been cheated on : ermmm... ntah

******-What-******
Your room look like : kindergarten.. hahaha.. x la.. cam stor kot
What is right beside you : family
What is the last thing you ate : tom yam

******-Ever Had-******
Chicken pox : when i standard 6
Sore throat : form 5
Stitches : nope
Broken nose : x pernah

******-Do You-******
Believe in love at first sight : yup.. ermmm.. maybe..
Like picnics? : yeahh.. i like picnic

******-Who-******
Who did you last yell at? : my lil bro..ayie.. ask him to wake up
Who was the last person you danced with? : no one la
Who last made you smile? : ety.. just now she called

******-Final Questions-******
What are you listening to right now? : song.. heartbreaker ( g.dragon big bang ft. flo-rida)
What did you do today? : tidy up
Are you the oldest? : in my sibling?? no la.. my brother, azam who the oldest
Indoors or outdoors? : haruslah outdoor

******-Today did you-******
Talk to someone you like? : no
Kiss anyone? : no
Sing? : everyday i do
Talk to an ex? : no
Miss someone ? :yup
Eat? : of kos everyday

******-Last person who-******
You talked to on the phone? : ety.. just now
Made you cry? : 'langau'.. last month.. annoying
Went to the movies with? : xpernah tgk wayang
You went to the mall with? : makcik tess
Who cheered you up? : sh. rasyidah

******-Have you-******
Been to Mexico? :no
Been to USA? : no
why this question extraordinary.. haiyo.. can you ask the ordinary question

******-Random-******
Have a crush on someone? :crush? of kos yes.. when i form 1 & form 4
What books are you reading right now? : ermm.. right now..?? no... but last book .. ermm.. alamk x ske membace la. hehehe
Best feeling in the world? : fall in love.. maybe..
Future kids name? : x terpikir lagi
Do you sleep with a stuffed animal? : no
What's under your bed? :kasut-kasut saye
Favourite sport(s) : formula one.. sport ke tu??
Favourite place : my bedroom
Who do you really hate? : 'langau'
Do you have a job? : no.. i'm student uitm puncak perdana
What time is it now? : 1:16am.. i take a long time to answer this survey.. hahaha

p/s : With however long it took you to complete this, post as "My _ Minutes Survey" and tag 15 people

ety
mah sulaiman
nuratika musa
ada

kena 'tag' oleh ety

soalan2 ni aku telah di'tag' oleh besfren aku, cik ety. koi jawak soklen aok ni ek ety (cewah, loghat temerloh plak aku)

Apa benda yang paling penting dalam hidup korang?
henfon kot.. penting ni

Dimana tempat korang ingin melangsungkan perkahwinan korang dan tema perkahwinan korang?
aku nak tema hitam tapi member2 cakap aku ntah pape ntah. so, skang aku nak kaler putih la. nampak suci gitu.. TAPI X TERPIKIR PUN LAGI NAK LANSUNGKAN PERKAHWINAN KAT MANE

Adakah korang sedang bercinta sekarang?
NOPE!!

Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
aku akan setia kat 'die' & of kos la jawapan aku lameeeee gilerrr aku akn mencintai 'die'

Dimana korang selalu berjumpa kekasih korang?
ntah.. x pernah bercinte pun

Novel/buku/majalah yang terakhir korang beli?
UJANG
lepas tu aku lepak sorang2 kat bus stand & aku tergelak sorang2 kat situ

Apakah nama penuh korang?
AZIMAH BINTI ROSLI

Antara mak dan ayah korang,yang mana korang lebih mesra?
same je kot. tapi aku manje dengan ayah

Namakan orang yang betul-betul korang nak jumpa dalam hidup korang.
NUR NAZURAH BINTI AZMI
SH. RASYIDAH BINTI SYED ABDUL HALIM
dorang ni memang lame gile x jumpe & sangat susah nak berjumpe

Adakah korang basuh baju korang sendiri?
kat kolej memang sendiri

Dimanakah tempat yang korang betul-betul nak pergi?
kat mane erk..
kat mont kiara kot.. nursery CUTEY RAINBOW

Pilih salah satu,peluk atau cium?
ni nak buat kat sape??
kalo kat mak peluk & cium saye nak


Beritahu 3 benda tentang orang yang tag korang?
ety orangnye
1.kelakar
2.sangat kelakar
3.suke buat kelakar

5 benda yang korang sangat-sangat sayang dalam hidup korang
1.mobile phone
2.purse
3.kad ATM
4.netbook (namanye nobby-nobby)
5.tafsir al-quran (nur nazurah bagi)


Lagu yang paling korang suka dan selalu dengar
melayu : hanyut ~ faizal tahir
seberang : di saat aku mencintaimu ~ dadali
korea : love light ~ cnblue
jepun : tell me goodbye ~ big bang ( lagu ni bahase jepun tapi artis korea yg nyanyi)
maher zain : hold my hand ( lagu die ni banyak best la. susah nak pilih mane 1 paling best)
barat : ghost of you ~ my chemical romance
hahaha.. semangat plak saye buat kategori

Bila tarikh lahir korang dan dekat mana korang sambut tahun lepas?
10 JUN 1990
x sambut pun.. asal befday je mesti cuti. so, just terime ucapan dari kawan2 je

7 org blogger yang korang nak tag.
eyqa
nuratika musa
mah sulaiman
ada

gotong-royong bersama FAMILY

cuti aku kali ni aku gotong-royong dengan adik-beradik bersihkan rumah. aktiviti yang kitorang buat basuh langsir, lap tingkap, lap kipas, mop lantai dan banyak lagi la. agak penat la sikit. maklum la bukan selalu buat kerja macam ni. walaupun penat, aku puas hati jugak sebab rumah dah jadi bersih. malam ni aku nak buat dadih untuk dorang. ermm.. aku ingat nak buat dadih coklat lah.


muhammad nurazam bin rosli a.k.a abang
ni abang sulung aku


muhammad azhari bin rosli a.k.a ayie
die ni yang ke-3 dalam adik beradik. aku yg ke-2


tersenyum macam kerang busuk ni namenye amaluddin bin rosli
kitorang panggil ama


ni adik aku yang last
nama diberi sejak dilahirkan azirah binti rosli
kitorang panggil adeq

p/s: maaf la gambar adik-adik aku ni 'seksi' sikit. huhuhu

Monday, December 6, 2010

awal muharram


salam maal hijrah untuk semua manusia yang beragama islam. moga di tahun yang baru dalam islam ni membawa azam yang lebih baik dari sebelum ni. awal muharram ni merupakan hari yang penting dalam sejarah islam kerana ia merupakan hari memperingati penghijrahan nabi muhammad dari mekah ke madinah pada 622 masihi.


Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:

  1. Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
  2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
  3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali
  4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):

  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000 kali. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11 kali.
  12. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
  13. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Sunday, December 5, 2010

...keSIBUK an seminggu...

alhamdulillah.. pada 24 nov 2010 aku da lulus utk ujian kelayakan untuk ujian jpj utk lesen motor & kereta. so, ikut perancangan 30 nov 2010 aku kene buat ujian jpj plak. tapi terpakse tangguhkan sebab aku nak pegi KL, kerje kejap kat sane. tapi ujian jpj bertarikh 7 dis 2010 tapi terpakse tangguh lagi sebab cuti awal muharram. so, aku putuskan buat ujian jpj pada 28 dis 2010. lamenye mase senggang. waaa... terpakse ambik mase yang lame untuk amik ujian tu sebab tarikh sebelum 28hb ade kem yg terpakse aku join. aku harap pada 28hb memang xde ape2 halangan.

cerita pasal aku pergi KL tu. lepas aku buat ujian kelayakan tu aku balik awal. jadi, aku pun nak berangkat ke KL pukul 5pm. nak dijadikan cerite, tengah bersiap member aku, neno & ety datang rumah. kitorang borak2 la. maklumla, da lame x jumpe. sedar x sedar dekat pukul7 kitorang baru abes berborak. so, aku pun bercadang bertolak lepas tu. so, emak aku pun suruh aku berangkat lepas maghrib. pukul 8pm aku pun naik la bas menuju ke KL.

kat KL aku keje kat nursery jage budak di mont' kiara. nama nursery ni cutey rainbow. sebelum ni pun aku kat kerje kat nursery ni gak tapi kat tempat lain. nursery ni dulu kat prima pelangi, segambut ( kalau x silap aku la). tempat kerje baru tu banyak gak yang 'baru'. budak2 baru, kerje pun de kerje baru.aku kerje kat sini lebih kurang seminggu je sebab 9hb terpakse berangkat ke shah alam pulak.


dari kiri: yukei, k.azima, hisayoshi, kanato, sakura, nanae, yuzuka, rina, seina, nao (x nampak plak muke comel die) & sara
ni mase kat nursery kat prima pelangi. yang dalam gambar ni namanya kak azima. same name dengan aku kan. kebetulan betul. kak azima baik sangat, lembut je orangnya. aku anggap die cam kakak aku je, maklumla, aku xde seorang pun kakak.

makcik tess banyak tolong aku kat nursery & terime kasih sebab bagi saye kerje kat situ.
makcik tess yang kat tengah tu. gambar ni aku penah letak kat entri sebelum2 ni.


..budak ni namenye rifki. kuat merajuk orangnya..


dari kiri: azizul a.k.a bumbu, eri, chinatsu, rito, akari, takeru, sakura, ai, sara, rio & yuna
~~dorang ni semangat giler orang ajak bergambar~~


..si comel ni namanya chiharu..
tapi aku selalu terpanggil 'chisato' sebab terpengaruh dengan satu cerita jepun yang aku pernah tengok


si selendang hitam namanya ana fadila zulaikha a.k.a shila. kelakar orangnya. budak pink tu namanya akari. budak keciknya tu aqil. geram tol tengok chubby die tu...


aku bersama mako (kiri) & shantel~xtau la macam mane nak eje nama budak ni
...mako ni adik kepade rito & shantel plak adik kepade bumbu. shantel ni emaknya orang sarawak & ayahnya afrika~waka waka eh eh(shila la yang cakap) huhuhu...

memang seronok sangat main dengan dorang sebab dorang ni comel sangatttt.. kecomelan dorang ni buatkan aku suka sangat budak2 walaupun agak nakal..


hafiz nasa

entri aku kali ni aku nak promot blog kawan aku. ari tu die promot blog aku kat blog die, so sekarang time aku plak promot die punye blog. time kasih ek. huhuhu

name penuhnye muhammad hafiz b. nasaruddin. (betol ke ejaan name die ni?? kalo salah maaf yek! hehehe)
kali terakhir aku jumpe die mase kitorang umur 15 tahun iaitu pade tahun 2005. badannye agak kecil mase tu & kurus. dengar ceritanya dia mase tu pindah ke kedah & bersekolah di sana.

http://hafiznavy.blogspot.com ~ ni lah link blog die. kalo berminat jadi la follower beliau.
 

Template by BloggerCandy.com