Pages

info untuk mu


Tuesday, November 23, 2010

pengkid.. ???

aku ade sorang kawan ni. da lame kitorang x jumpe. boleh dikatakan setahun sekali je jumpe dengan die. kalo jumpe pun mesti senyum dari jauh je. xde kesempatan pun nak borak. tapi kawan aku de kekurangan sikit. sifat die cam laki. die pernah ade 'makwe'. tapi makwe die x tau pun die tu girl. lagipun kalo orang tengok die pun memang x perasan pun die tu girl. suara pun x cam perempuan sangat la. tapi, sebab perangai die macam tu aku pernah bergaduh dengan die tande aku protes perangai die. bile pikir balik, patut ke aku buat die macam tu?? maybe mase tu aku x 'matang' lagi, so aku just tau nak salahkan die je. bile aku jumpe die balik, aku teringin nak bimbing die ~ walaupun x brape nak 'layak'.

ramai orang benci golongan macam ni. orang lain kadang x pernah terpikir kenape dorang jadi macam ni. yang dorang tau terus membenci & mengutuk golongan ni. maksud aku bukan sokong dorang terjebak dlm golongan ni. cuma, kadang2 aku kesian kat dorang. sesetengah yang terlibat dlm golongan ni sebab dorongan dari kecil. macam kawan aku tu. die pernah tunjuk kat aku gambar die mase kecik. dlm gambar tu die pakai pakaian macam laki. aku tanye die, kenape pakai baju ni. die cakap, memang dari kecik emak die belikan baju macam tu. so, sebenarnye sape yang patut dipersalahkan? aku pernah tengok satu program kat tv. wartawan interview pengkid. pengkid tu cakap die ade masalah keluarga. wartawan tu tanye pernah x terpikir nak berubah. pengkid tu cakap nak tapi die 'malu' dengan 'kawan2'. die x nak 'kawan2' die ketawakan die nanti bile die berubah jadi perempuan sebenar. kesimpulannye, bile fikiran da 'matang', aku terpikir kawan2 pun main peranan. sebagai kawan sepatutnye membentuk die jalan yang betul. bukan terus perlekehkan @ mem'benci'. sebagai 'kawan' kite pun ade tanggungjawab membentuk kawan kite

sebabnye:~~

Islam menyuruh umatnya mematuhi hukum dan perintah Allah SWT dan Rasul serta menjauhi perkara dilarang. Allah SWT telah menetapkan yang mana halal dan haram. Ini termasuk mengenai cara hidup seseorang. Keputusan Muzakarah Fatwa merujuk kepada larangan (pengharaman) asal Nabi Muhammad SAW terhadap lelaki yang menyerupai wanita dan wanita menyerupai lelaki dalam hadis yang bermaksud:

"Rasulullah SAW melaknat lelaki yang menyerupai wanita, dan wanita yang menyerupai lelaki."
(Hadis riwayat al-Bukhari, Abu Daud, al-tirmizi, Ibn Majah, & Ahmad)

daripada Abu Hurairah, bermaksud: ((Rasulullah saw melaknat lelaki yg memakai pakaian perempuan, dan perempuan yg memakai pakaian lelaki)). (hadis sahih, riwayat Ahmad, Abu Daud)

Rasulullah saw bersabda bermaksud: ((Tiga golongan yg tidak akan masuk syurga….(antaranya): perempuan yang meniru dan berkelakuan seperti lelaki)) (Riwayat Ahmad).
~lagi 2 golongan: suami yang dayus & orang yang derhaka kepada ibubapa

Bahaya penyerupaan itu jika dibiarkan tanpa peringatan dan tindakan akan menyumbang kepada kecelaruan identiti, kerosakan akhlak dan kewujudan cinta intra-seksual pada tempat yang salah.Maka jelaslah,bentuk penyerupaan lelaki yang diamalkan oleh sebahagian golongan pengkid adalah haram dan dilaknat oleh Allah dan RAsulullah s.a.w

Monday, November 22, 2010

rEuniOn amAnAh

reunion kali ni diatur oleh fathin norshafiqah. ni budak-budak kelas aku mase aku form1(2003) sampai form3(2005)
ramai jugak yang x datang. mida, masniah, dhiah, natrah, sapura, una ahmad nizar, roshahida, karimah, lieya, ejah, huda, azura, hairiz, zul, muiz, latif, syukran, hafiz, amirul, .. & maaf.. yg lain x dpt dinyatakan di sini sebab x brape ingat.
reunion ni diadakan di KFC Temerloh pada 14 september 2010.
ni muka-muka yg join reunion
...yg laki sorang 2 namenye firdaus. lagi sorang laki yg datang namenye azam...
...berdiri dari kiri: 'datin' razarina, fathin norshafiqah, cik syi, fatimah, saye, fatehah a.k.a neno...
...duduk: usna bulat, nabilah fathiah, hidayah, zurah {x brape nak duduk & x brape nk berdiri}...
~yg tengah ambik gambar ni maisarah zuhaili mat ali~

maisarah tu yg berdiri 3 dari kanan. yg konon2 pegang tepon tu.
'uncle KFC' pun nak bergambar ngan kitorang jugak.. hehehe
ni la KFC Temerloh yang part depan.

so, aku harap reunion mcm ni akan ade lagi. lagi 1 harap semua dpt datang. baru syok maa!!

Saturday, November 20, 2010

mood cuti

mule-mule sekali, aku nak ucapkan salam takziah untuk keluarga pak sedare emak aku yang meninggal dunia. tadi aku ngan family pergi melawat keluarga die. die meniggal sebab berlanggar dengan lembu. aku tengok jugak keadaan motor arwah naik tu, agak dasyat la. lampu depan pecah. AL-FATIHAH utk arwah.

tapi memang fenomena orang sekarang yang pelihare lembu, kerbau @kambing mesti lepaskan binatang dorang tu. dorang x tau ke binatang dorang tu da merayau sampai ke tengah jalan. aku ingat lagi mase aku balik rumah dalam pukul 2am, lembu-lembu boleh ber'picnic' kat tengah jalan. lepas tu abang aku langgar buntut lembu tu. agak jahat la tindakan die tu, tapi yg tu just nak bagi pengajaran kat lembu tu. (kalo lembu tu paham la)

petang tadi aku terserempak dengan junior aku dari smk temerloh. die pun tegor la aku. so borak-borak la jap. pastu die tanye soalan yg memg femes pada masa kini. bagi aku, cam soalan wajib la bile kite da lame x jumpe. soklan die:

"ade facebook x?"

maklumla, facebook skang da dijadikan medium utk berkomunikasi. mudah, free & senang. (da la mudah, senang plak tu. ape la ayat aku. hahaha..)tapi, budak-budak zaman sekarang memg da maju. sepupu aku tingkatan 1 pun da de facebook. pernah jugak aku tgk budak sekolah rendah dah ade facebook. aku ade akaun facebook pun mase aku umur 20 tahun. baru lagi tu. tu pun bile kawan-kawan pakse aku buat. blog ni pun lecturer yang suruh buat. bak kate org 'x kenal maka x cinta'. makin lame aku seronok dgn blog ni.

banyaknye aktiviti aku nak wat sepanjang cuti. cuti yang sampai 9hb disember aku harap dapat buat semue aktiviti aku. seronoknye. bak kate tiya 'sronkinye' (tiya nak taip 'seronoknye' tapi tertaip 'sronkinye' & die post perkataan tu kat facebook. pastu x padam plak tu bile die silap. so, perkataan tu agak selalu digunakan oleh kitorg utk menggambarkan keseronokan).
aktiviti aku sepanjang cuti ni:

  • tengok movie. banyk movie tengah tunggu aku
  • baca komik. banyaknye komik kat umah. memandangkan aku ni x brape suke membace, so, agak lame jugak la aku nak habiskan bace sebuah komik. walaupun aku x suke membace tapi aku suka bace komik, surat khabar & majalah. novel aku x layan
  • main game. mende ni terpakse aku bersabar sepanjang aku kat u coz nak tumpu kat study.. (kononnye la..). aku ni kalo da ngadap game mule lupe diri. da la game banyak. hahaha.
  • buat lesen. sempat x??
  • blaja buat kek. diajar oleh cik sharifah rasyidah a.k.a she. tQ .. huhuhu
  • kemas bilik aku. bile da lame tinggalkan da cam ape ntah.
  • bersihkan rumah
  • jalan2 kat temerloh. maybe dengan kawan-kawan, family .. seorang diri. hurmm.. agak-agak brape kali nak pergi temerloh.
  • mengikut perancangan, kawan-kawan aku nak buat reunion utk 5sains mase aku kat smk kuala krau. x sabar rasenye nak join
  • aku ingat nak pergi KL. nak melawat kanak-kanak riang kat tempat aku kerja dulu.
aku harap dapat buat semue ni..

Tuesday, November 16, 2010

sebelum cuti sem

final paper for 1st sem {14 nov. 2010}
click here ~ gmbar aku dlm dewan peperiksaan.. huhu..

malam sebelumnye dinner disediakan oleh cik nuratika musa. terbaik dari rumah kakak beliau. makan nasi dgn kari ikan. best!! trime kasih tika. so, dinner 2 merupakan last dinner aku dengan housemate. mesti nanti rindu kat dorang. eyqa & awni je yg xde. eyqa da balik & awni plak da makan. nak tengok gamba?? klik sini & klik ni lagi

tiba masenye utk pulang ke rumah. lepas isyak abang aku baru jemput. sampai rumah lebih kurang pukul 3am (kot....). not sure.... urmmm
lebih kurang 2 kemalangan berlaku sepanjang perjalanan pulang 2. jalan kat situ pun agak gelap n berkabus. 2 yg accident kot. pastu aku aku tengok malam2 pun ada jugak yg bawak laju. lansung x ambil iktibar accident baru2 ni kat genting & accident ngeri pada 10.10.2010. x paham aku. ishh.. org zaman sekarang. pikir pasal diri sendiri je. x pernah nak pikir pasal org lain.

Wednesday, November 10, 2010

hari ini

kenape la aku rasa hari lambat sangat berlalu. bile aku nak menjejakkan kaki ke FELDA JENDERAK UTARA ni. exam tinggal lagi satu paper.

tadi ade exam imc402. soalannye susah la jugak bagi orang yang study x brape nak hard ni. tapi kalo orang study betol2 sebenarnye senang je. x tau la macam mane pointer aku sem ni. takutnye...

masa aku & kawan2 nak pergi dewan perikse tadi ade situasi yang agak klakar.mase kitorang turun bawah lengang sangat kat kolej. mule2 macam cuak jugak pastu kitorang wat relax je. tertanye jugak kitorang, "mane semua orang ni?". bile sampai je fakulti, keadaan masih lagi lengang. terasa makin cuak sebenarnye. hati aku makin berdebar. terpikir jugak aku, "betul ke hari ni exam?". tetibe rase cuak semacam je. bukan sebab nak exam tapi xde orang. bile makin dekat dengan dewan periksa rupe-rupenye semua orang da nak masuk dewan. lega hati. tu la pasal, turun lambat. tapi sebenarnye xde la klakar, cume yang aku x tahan, cuak xde orang kat sekeliling lagi dasyat dari cuak nak jawab exam.

balik je exam yana ajak pergi shopping. malas jugak rase nak teman tapi teman je la walaupun mase tu ngantuk gile.

2 orang housemate da balik rumah. eyqa & tika. next sem da x dapat sebilik ngan dorang. terpisahnya kita kerana mengejar impian (wah, cam lagu je. tapi memang lagu pun, lagu anuar zain. huhuhu....) bes sangat dapat sebilik ngan korang. wani, tiya, mah, awni... walaupun macam2 perangai tapi kite serasi. pendek kate, memang bes la. best sangat dapat serumah ngan korang, sampaikan sekarang berat aku da makin bertambah. punye la senang hati. badan aku pun da makin berisi sekarang. memang terbaik la korang.

Friday, November 5, 2010

jLn2 kL

SALAM


hari ini aku n kwn2 kuar ke KL. tujuannye utk beli laptop tiya. trime kasih pade kwn wanny, yan yg anta kitorg sampai ke syeksen 2. pas2 kitorg naek bas n naek monorel. ermm.. nak kate bes nek monorel 2 x taw la. bagi aku bese je coz aku memg x ske tempat yg crowded.

lokasi pertame kitorg pergi LOW YATT. so tiya n tika beroperasi mencari laptop. aku n yg len merantau r mencari barang. timbul kemusykilan plak bile tgk promoter laptop adlah foreigner. cam org bangla je, x clap aku la. plik gak aku. cm ne dorg boley dpt keje 2? bkn ke slalu cine ke? adakah dorg akn dpt tarik pembeli? mcm2 persoalan timbul kt kepale aku yg x terjawab. sepanjang kitorg jalan 2, memg tabiat penjual kot akn panggil org dgn panggilan 'kak' utk trik perhatian kte dtg kat kedai die. bagi aku panggilan 2 memg bley spoil mood aku utk singgah ke tempat dorg.

pas2 tempat seterusnye SUNGEI WANG. byk baju murah2. rambang jap mte. hahaha... pas2 mkn kfc kat situ. lagu2 korea, b.i rancak berkumandang. lagu melayu aku dgr mse kt kfc je. tmpt2 lain memg x dgr pun. ermmm.. no comment.!! so, mse kitorg kuar dri sungei wang 2 de la promoter c****m yg promot sim. lokasi: tepi jalan. dorg ni main serbu je org lalu kat dorg. cm pakse2 lak suh beli. menurut wanny, de kisah cm ni berlaku kat member die. kwn die penah amik simkad cm 2 kat tepi jln cm 2 la. simkad 2 die jarang pakai. mule2 die bayar cm bese bil 2. tapi mkn lme die plik coz bil mkn lme melambung tinggi. so, die stop bayar. memg bahaye la kalo beli simkad kat tepi jalan cm 2.

pas kuar dari sungei wang 2, kat pintu gerbang 2 tulis 'SUNGEI WAN'. kwn2 aku tnye aku. "ko gi mane tadi". aku pun dgn selambe jwb "gi low yat n sungei wan". dorg pun tergelakkan aku coz aku sebut 'sungei wan'. tpi memg la, da kat pintu gerbang tulis cm 2. aku tgk ramai pelancong asing dtg malaysia. aku x tau la dorg perasan ke x ejaan kat pintu gerbang 2 betul ke salah.

pas2 habis membeli belah kitorg trus blik. aku, wanny n nisa sakir blik kolej. mah blik umah mak sedare die kat KL. tika gi umah akak die. tiya plak blik PAHANG. waaaa... aku nak gak blik pahang. tapi ats sebab yg x dpt dielakkan terpakse la aku berubah fikiran blik ke kolej. hurmmm..

sepanjang dlm bas ke PKNS aku x tido. aku suke tgk ragam org kat sekeliling aku sepanjang dlm bas. wanny n nisa sakir tido. penat sgt la kononnye. hehehe.... smpai kat satu tempat 2 de la tbe2 kat satu lokasi 2 org ramai bergegas gi kat situ. adakah ia accident? aku sebenarnye x tw coz aku x nmpk. pas2 org rmai cam kelam kabut je. pas2 aku pun termangu2 dlm bas rase ingin tw pe yg terjadi tpi x dpt plak nk tgk coz mende yg jdi 2 kat tgkap bkn sebelah aku. kesimpulannye, aku x tw pe yg tlh terjdi di situ.

aku pun terus memrhati. aku tertrik ngn sebuah kerete ni yg pemandu die sedang TERSENGGUK2. dasyat gile die tersengguk2. da la die sorg je dlm kerete 2. kalah aku tersengguk dlm kelas. opsss!! hahaha.. x lme pas2 tetibe "POMM!!!!". dlm hati aku trdetik 'keter org tdi 2 accident ke?'. rupenye x pun. sedikit pertanyaan x dpt dijwb di sni. bunyi tdi x dpt dikenal pasti dri mne dtgnye. tpi ramai org pandang kat lori yg kt tepi jln 2. lagi 1 kesimpulan, aku x tw pe yg tlh terjdi di situ.

kitorg turun kat pkns coz nisa nak cari barang. aku pun jln r sorg2 kat pkns coz wanny gi toilet n nisa gi cri ubt pe ntah. sebutnnye cm dlm bhse jepun, aku pn x reti sebut. mse jln2 2 sebenarnye aku da lme teringin nk beli cincin.tpi x kesampaian coz saiz cincin selalu x kene ngn jari aku.

kitorg naik la bas nak ke puncak perdane. tpi memg serius aku x perasan lansung de abg shafik dlm bas. die trun kat giant bru aku perasan. tpi aku memg de 1 habit truk ckit. kalo aku jln2 aku kadang2 x pasan pun org sekeliling. aku memg x amik port kt org pun mse aku tgh berjln. bkn sombong, tpi aku memg.. ish ntah la. sush nak perasan org kot. aku suke tgk ragam org kalo aku tgh duduk or berdiri tetap je. tpi kalo org 2 menarik perhatian semestinye aku akn perhati.


dari tepi:, wanny ayub, nisa sakir, mah sulaiman, cik tieya hanami, saye la 2.
(tika, mohon ampun ek plagiat gmba.. hehehehe)
gmba berlatarbelakangkn monorel

tika pun de crite sal ni kat blog die. check it out her blog blog tika
 

Template by BloggerCandy.com